ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одговор Министарства просвете, науке и технолошког развоја на отворено писмо Слободана Брајковића

Поводом отвореног писма министру просвете, науке и технолошког развоја др Срђану Вербићу,  које је 17. јула 2016. године у име Синдиката просветних радника Србије (СПРС)  послао господин Слободан Брајковић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштава:

„Веома смо забринути због недостатка културе дијалога представника једног од највећих просветних синдиката којем је указано поверење да учествује у раду Радне групе за израду ценовника услуга у образовању. Сматрамо да су тенденциозна тумачења ставова изнетих на састанку Радне групе и сензационалистичка реторика писма господина Брајковића  крајње непримерени и усмерени против напора Радне групе да усагласи важне детаље финансирања наставника и ненаставног особља у оквиру постојећих буџетских ограничења.

Изношење у јавност предлога који су се чули на састанку Радне групе као готових или наметнутих решења, против којих се не може борити никако другачије осим путем медијских саопштења, деструктивно делује на сам процес усаглашавања социјалних партнера у Радној групи. У најмању руку, овакав иступ је некоректан према осталим члановима Радне групе који се труде да кроз аргументовану дискусију дођу до најбољег предлога за Правилник о цени услуга у образовању.

Апелујемо на социјалне партнере да својим одговорним и конструктивним приступом у раду радних група Министарства допринесу усвајању бољих, сврсисходнијих и боље усаглашених закона и подзаконских аката. Верујемо да је дијалог социјалних партнера једини исправан пут решавања спорних питања која се тичу радно правног статуса запослених у образовању.“

Loading