ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан други „LearnIn“ (ЛеарнИн) сусрет: Подршка учењу током и након пандемије изазване корона вирусом

У среду, 8. јула 2020. године одржан је други онлајн сусрет саветника спољних сарадника, стручних сарадника, чланова Мреже подршке инклузивном образовању, као и представника УНИЦЕФ-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на којем су размењене инспиративне наставне праксе настале током учења на даљину организованог због пандемије вируса Ковид 19.

У вебинар, који је организован у сарадњи са Канцеларијом УНИЦЕФ-а за Србију,  укључило се 130 учесника, а процес учења и наставе током пандемије је представио двадесет један наставник из основних и средњих школа из целе Србије.

Било је речи о примени и могућностима образовних платформи и дигиталних алата током учења на даљину, начину на који су организовали онлајн групни рад, пројекте учења, ваннаствне активности. Практичари су разменили искуства о формативном оцењивању и мотивисању ученика за рад и саморегулисано учење, као и о томе на који начин су укључивали родитеље и ресурсе за учење које су ученици имали у свом окружењу, али и о хоризонталној размени као подршци наставницима за организовање наставе у дигиталном окружењу. Сви су се сагласили да је учење на даљину допринело да боље упознају ученике, да изграде поверење и успоставе праву заједницу учења наставника, ученика и родитеља.

Снимак вебинара, презентације и описи инспиративне праксе ускоро ће бити доступни путем ПИР платформе, као и „ЛеарнИн“ приручник за наставнике у кризним ситуацијама- Модул1 који је објавила Регионална канцеларија УНИЦЕФ-а.

 „ЛеарнИн“ ( LearnIn) иницијатива УНИЦЕФ регионалне канцеларије из Женеве у партнерству са Педагошким универзитетом из Цириха и у сарадњи са „LabXchage“ онлајн заједницом Факултета науке и уметности Hарвард и Институтом ЦРИ из Париза, има за циљ развој онлајн професионалне заједнице наставника која ће подржати наставнике, родитеље и ученике у процесу целоживотног учења. „ЛеарнИн“ омогућава квалитетне, персонализоване и културолошки релевантне прилике за учење у дигиталном окружењу, подржавајући сарадњу и дељење искуства на свим нивоима.

Све информације о иницијативи могу се наћи на следећем линку: https://learnin.info/home

„LearnIn“ омогућава креирање персонализованог учења на основу личних приоритета и потреба. Циљ је да се подржи учење прилагођено сваком појединцу, који ће моћи да прати своја постигнућа, поставља нове циљеве и учествује у различитим пројектима и заједницама учења. Кроз прикупљање материјала из постојећих образовних ресурса или кроз креирање нових садржаја у оквиру ове иницијативе настали су приручници за школе и наставнике који се баве следећим темама:

  • Подршка учењу деце и младих током Ковид кризе
    • Планирање подршке ученицима при повратку у школу
    • Развој персонализованих путања учења по повратку у школу

    Наредни сусрети су планирани за 21. август и 16. септембар 2020. године. Позивамо вас да се укључите! Можете се пријавити на емаил адресу inkluzija@mpn,gov.rs

Loading