ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан финални догађај пројекта „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство, изузетност“  

Данас је у Основној школи „14. октобар“ у Београду одржан финални догађај пројекта „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство, изузетност“ који реализују Олимпијски комитет Србије и Министарство просвете, уз подршку Олимпијске солидарности. У великом финалу учествовало је пет најбољих школа по избору стручне комисије, а победу је однела ОШ „Јосиф Панчић“ из Београда.

Након успешне реализације пилот пројекта „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“ у 2023. години и веома позитивних реакција наставника и ученика, нови циклус пројекта настављен је у 2024. години, и то у 64 основне школе у Србији. Више од 12.000 деце и 700 наставника узело је активно учешће у овом пројекту. Циљ пројекта је остваривање олимпијског идеала – изградње бољег и хуманијег друштва кроз спорт помоћу наставног плана који користи спортску педагогију и чији је фокус на учењу које се заснива на вредностима.

У великом финалу пројекта „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“ учествовало је 5 школа, и то: ОШ ,,Исидора Секулић“ из Шајкаша, ОШ ,,Свети Сава“ из Младеновца, ОШ ,,Прва основна школа“ из Ваљева, ОШ ,,Јосиф Панчић“ из Београда и ОШ ,,Вук Караџић“ из Кладова.

На почетку догађаја, присутнима се обратила спортска директорка Олимпијског комитета Србије, Соња Васић, која је овога пута била у улози председнице Стручне комисије.

„Мени је заиста драго да смо у великом броју данас присутни и да сви препознајемо важност промоције олимпијских вредности за наше друштво. Захвалила бих се свим школама и ученицима који су учествовали у пројекту и који су уложили своје време, труд и знање да примене олимпијске вредности и дух у својој свакодневници. Пожелела бих пуно среће школама финалистима данас и, да знате, за нас сте сви ви који сте овде већ победници“, истакла је спортска директорка ОКС Соња Васић.

Све учеснике финала пројекта „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство, изузетност“ поздравио је и генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки, који је том приликом изјавио: „Много ми је драго што сте се окупили у оволиком броју. Сви сте део једног фантастичног пројекта који је почео прошле године, на наше велико задовољство. Ви знате да се ми бавимо врхунским спортистима које ћете, надам се, пратити на Олимпијским играма у Паризу, али ви сте нама бар исто толико битни. Захвалио бих се Министарству просвете што је препознало ову нашу идеју и подржало нас да се на овај начин окупимо, али и директорки ОШ „14. октобар“, која је на сјајан начин подржала овај пројекат. Такође, захвалио бих се и нашим спонзорима Jaffi, Златиборцу и Coca-Coli, који су обезбедили поклон пакете за све учеснике“.

Учесницима се обратио и државни секретар у Министарству просвете, Зоран Касаловић.

„Значај физичког и здравственог васпитања деце и ученика утврђен је као један од основних циљева образовања и васпитања, а кроз овај пројекат јачамо дух олимпизма, који подразумева животне  вредности као што су изузетност, пријатељство и поштовање. Захвални смо свим школама, наставницима и ученицима, који су учешћем у овом пројекту показали  посвећеност, рад и труд, као и Олимпијском комитету на успешној сарадњи“, рекао је државни секретар у Министарству просвете Зоран Касаловић.

Све учеснике финала у име домаћина поздравили су директорка ОШ „14. октобар“ Светлана Илиев-Ћосић и шеф Канцеларије за младе ГО Раковица, Алекса Ђорђевић.

У финалу, сваки тим бројао је 12 чланова (5 ученика шестог разреда, 5 ученика седмог разреда као и 2 резерве), а осим такмичара, свака школа добила је могућност довођења навијача. Такмичарски део оцењиван је кроз посебно припремљен квиз, креативне задатке и физичку активност на полигону. У веома неизвесном и узбудљивом надметању, победу је однела ОШ „Јосиф Панчић“ из Београда, друго место заузела је ОШ ,,Вук Караџић“ из Кладова, а треће место, као и награду за фер-плеј навијање, освојила је ОШ ,,Исидора Секулић“ из Шајкаша. Четврто место припало је ОШ ,,Свети Сава“ из Младеновца, док је пето место ОШ ,,Прва основна школа“ из Ваљева.

Неке од вредних награда које су Олимпијски комитет Србије и Министарство просвете обезбедили за најуспешније школе су: присуство догађају ОКС-а – Избор најуспешнијих спортиста и тренера у 2024. години, поклон пакет књига, поклон пакет спортских реквизита за ТренинГО, сто за текбол и поклон радионица Српског савеза за спортску рекреацију и текбол, Разговор са шампионом и посета изложбе Олимпијског музеја уз стручно вођење. Сви учесници пројекта добили су мајице, дипломе и сувенир за успомену од Олимпијског комитета Србије и Министарства просвете.

Са финалистима се дружила и репрезентативка Србије у теквондоу, Тијана Богдановић, освајачица сребрне медаље са ОИ Рио 2016 и бронзане медаље са ОИ Токио 2020.

Loading