ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан округли сто посвећен верском образовању у 21. веку

Државни секретар Министарства просвете проф др. Ивица Радовић учествовао је данас у Београду на округлом столу „Верско образовање у 21. веку – перспектива и усклађеност са системом образовања у Републици Србији“.

Радовић је истакао значај образовања подсећајући да „узлазном путањом иду она друштва која се заснивају на знању, науци, иновацијама, култури, духовности, креативности“.

Значај верске наставе и теолошког образовања у Републици Србији  представља одраз традиционалних вредности, али и признање важности духовног образовања у формирању целовите личности“, рекао је он.

Он је подсетио да је верска настава уведена у наставни план и програм основних и средњих школа у Србији 2001/2002. године, као факултативни предмет, а да је од школске 2002/2003. године добила статус обавезног изборног предмета.

Он је истакао да је у односу на Грађанско васпитање већи број ученика који похађа Верску наставу и да износи више од 60 одсто.

Према његовим речима, показало се да је велики проценат ученика задовољан реализацијом предмета и радом наставника верске наставе.

Он је додао да наш систем образовања препознаје и средње верске школе, као и теолошке високошколске установе које су његов део.

Верска настава и теолошко образовање имају важну улогу у образовању и васпитању младих људи у Републици Србији и упркос свим изазовима верујем да смо сви заједно успели у намери да младима пружимо прилику да се духовно обогате, разумеју сопствене корене и традицију, али и да се међусобно поштују и разумеју различитости“, казао је он.

Округлом столу присуствовали су и помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић, помоћник министра за високо образовање Александар Јовић и Марија Крнета из Сектора за средње образовање.

Представници Министарства просвете присуствовали су и свечаном потписивању уговора о стипендирању студената високошколских теолошких установа.

Државни секретар Радовић упутио је у име Министарства просвете честитке стипендистима и изразио захвалност Управи за цркве и верске заједнице на подршци младима.

 

Loading