ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан Сајам родитељства у Лозници

У вртићу „Чаролија“ у Лозници одржан је Сајам родитељства , у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и града Лознице.

Ово је четврти Сајам родитељства који је одржан у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, који се реализује уз подршку Светске банке.

Сајам родитељства свечано су отворили др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника града Лознице. Они су овом приликом истакли да Министарство просвете, науке, и технолошког развоја и локална самоуправа града Лознице деле исте вредности и посвећеност унапређењу квалитета и доступности предшколског васпитања и образовања за сву децу.

„Данас смо овде са заједничким циљем да и на овај начин пружимо подршку породицама са децом и допринесемо развоју свести о значају ране инклузије и укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Сајам родитељства је пример новог начина комуникацијe родитеља са институцијама на локалном нивоу и начин унапређивања те сарадње.

У току дана, родитељи ће имати прилику да кроз интересантне едукативне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине и да сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце. Такође, имаће прилику да се информишу о подршци коју породицама са децом пружају локалне институције и удружења.“ рекао је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Милан Пашић.

Посетиоци сајма, родитељи са децом, имали су могућност да на једном месту добију све информације о видовима подршке које пружају локалне институције града Лознице, као и да сазнају нешто више о својим правима и начину њиховог остваривања. Учешћем у пројектним активностима, заједно са децом, родитељи су имали прилику да оснаже своје родитељске компетенције и да се упознају са вештинама којима подржавају срећан и здрав раст и развој својих малишана.

Посебна пажња, током Сајма, посвећена је породицама  из осетљивих социјалних група, кроз њихово информисање о могућностима за равноправно укључивање деце у предшколско образовање и васпитање. Овим поводом помоћник градоначелника града Лознице, Љубинко Ђокић рекао је: „ Град Лозница континуирано и плански ради на побољшању услова за најмлађе суграђане, како кроз улагање у образовање, тако и кроз улагања у инфрaструктуру. Сајам родитељства је прилика да се укаже на важност раног укључивања  све деце у систем предшколског образовања и васпитања, као и да се унапреди директна  комуникација и сарадња родитеља и установа на локалу.“

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, реализује се изградња, доградња и адаптација објеката предшколских установа широм Србије, чиме ће се обезбедити укупно 11000 нових места за  предшколце. Један од таквих објеката се налази и у Лозници, и њиме ће бити обезбеђено око 270 нових места за малишане из овог града.

Поред повећања обухвата  деце, подршке имплементацији нових Основа програма, обучених и компетентних васпитача, пројектом су обезбеђени и грантови за 34 локална програма, којима се унапређује интерсекторска сарадња у области инклузије деце предшколског узраста и  подршке породицама са малом децом.

Више о Пројекту на www.ecec.prosveta.gov.rs

Loading