ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан састанак са представницима синдиката

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима одржао је данас састанак са представницима Синдиката образовање Србије, Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), Унијом синдиката просветних радника и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“. На састанку се разговарало о реализацији и моделима наставе у основној и средњој школи. које је усвојио Кризни штаб за заштиту становништва од заразних болести COVID-19.

Није било неких питања за које нисмо могли да нађемо заједнички језик и сви смо свесни ситуације у којој се налазимо. Сагласили смо се да је специфичност сваке установе и регије другачија и да установе, у складу са својом аутономијом могу да изаберу који ће од понуђених модела да примењују у складу са ресурсима којима располажу, навео је министар Шарчевић.

Министар је истакао да је састанак био конструктиван, да ће радни тимови наставити да раде и прате стање на терену, те да ће се састанци се одржавати у наредном периоду најмање на 15 дана.

Ово није састанак да би се нешто разјашњавало, већ да се укључе јер је ово право време. Прво Влада, Кризни штаб, па редом. Синдикате смо позвали и пре представника школских управа и актива директора. Прошли смо кроз упутства за организовање наставе и добили смо врло конструктивне предлоге синдиката у вези са средњим стручним образовањем, недостатком простора, оцењивањем. Јако је важно и ту нема дилеме око радне недеље запослених у школама – четрдесетчасовна радна недеља и педагошка норма морају да се поштују и ту је одговорност директора. На нама је да им дамо што више упутстава – навео је министар, додајући да апсолутно није истинита прича која се појавила да наставник пре подне ради у школи са ђацима уживо, а по подне иде да ради на онлајн платформи и путем телевизије.

Министар је појаснио да наставник који ради са групама ученика у школи тог дана је завршио своје радно време за оно што предаје, а ученици који су остали код куће прате наставу на даљину и тако на смену. Платформе ће, како је навео министар, служити за допуну, тамо где радна листа то дозвољава.
Према његовим речима, предност је на непосредној настави, те да ће се разне секције и други видови рада реализовати касније.
Он је истакао да ће у рад млађих разреда укључити додатни ресурси према распореду часова, као што су професори страних језика, вероучитељи, професори грађанског, a имаће подршку од стране стручних сарадника, као и од наставника који предају предмете вештина у другом циклусу образовања.
Шарчевић је навео и да је разговарао са проф. др Данимиром Мандићем, деканом Учитељског факултета и председником заједнице учитељских факултета, да кроз реализацију своје праксе у настави помогну и студенти завршних година студија, као и студенти са мастер студија.

Ружица Тодић Брдарић, потпредседник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ истакла је да је Министарство, у складу са својим законским овлашћењима урадило планове, који треба да нам помогну на који начин ћемо кренути са школском годином и да у том делу синдикати нису били укључени.

Данас смо анализирали предочене моделе и указали на оно што је за нас битно. Најбитнија је безбедност запослених и безбедност ученика. Такође, пратићемо сва решења у вези са четрдесеточасовном радном недељом и уколико приметимо елементе прековременог и преконормног рада фокусираћемо се да и то буде испоштовано у складу са законом, навела је Тодић Брдарић.

Звонимир Јовић, потпредседник Уније синдиката просветних радника Србије, рекао је да је добро што се деце враћају у школе, али да се мора водити максимално рачуна о безбедности како деце, тако и запослених.
Неки од њихових предлога односе се на величине учионице и број ученика, четрдесеточасовну раду недељу, мере хигијене које се спроводе у школи, да они који болују од хроничних болести да раде онлајн.

Имамо своје предлоге који треба да буду део планова. Наставићемо разговоре и надам да ће ови наши предлози бити усвојени – рекао је Јовић.

Радном састанку су присуствовали су државни секретар Душан Кићовић, помоћник министра за основно и предшколско образовање и васпитање Милан Пашић, помоћник министра за средње образовање Александар Пајић и Милош Благојевић, саветник у Министарству.

Loading