ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан састанак у оквиру Међуминистарске групе за заштиту деце од насиља

У оквиру рада Међуминистарске групе за заштиту деце од насиља одржан је састанак  представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја који се баве заштитом од насиља и представника Министарства трговине, туризма и телекомуникације задужених за координисање рада Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

На састанку су размењена искуства о раду Националног контакт центра и СОС телефона за пријаву насиља у школама,. Разговарано је и о процедурама реаговања у оквиру образовно-васпитних институција, о значају развијања дигиталне компетенције код ученика  као једне од међупредметних компетенција.

Истакнуто је да је препознајући важност  заштите деце од дигиталног насиља у оквиру наставног програма за пети разред дигиталној писмености дат посебан значај кроз употребу ИКТ уређаја на одговоран и сигуран начин, правила безбедног рада на интернету, оспособљавање ученика за безбедно претраживања интернета, одабир информација и њихово преузимање. Указано је и на значај заштите приватности личних података, заштите здравља и смањивања ризика зависности од технологије кроз квалитетно управљање временом.

Током састанка акценат је стављен и на превентивне активности које реализују  оба система где се кроз размену искуства увидело да је неопходно у наредном периоду фокус ставити на јачање родитељских вештина на пољу превенције дигиталног насиља у породици.

Loading