ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана четврта седница Савета за НОКС

На седници Савета за Национални оквир квалификација Републике Србије која је одржана 8. новембра 2019. године разматран је Нацрт Извештаја о повезивању Националног оквира квалификација Републике Србије са Европским оквиром квалификација.

Циљ извештаја је да се другим земљама представи начин на који је Република Србија ускладила нивое квалификација са Европским оквиром квалификација и како је обезбедила испуњеност одговарајућих процедура и критеријума за повезивање.

Четврта по реду седница одржана је у просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а седницу Савета отворила је Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, која је и председник Савета.

Представљен је и Предлог плана примене Правилника о стандардима услуга каријерног вођења и саветовања, који садржи предлог мера и активности којима ће се подржати примена стандарда. Београдска отворена школа је покренула иницијативу за израду Плана примене Правилника о стандардима услуга каријерног вођења и саветовања,  у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Агенцијом за квалификације, након чега је спроведен консулатативни процес са бројним социјалним партнерима на које се Правилник односи.

Чланови Савета су информисани и о реализацији ИПА 2014 програма. Ради успешне реализације имплементације ИПА 2014 програма, формирано је пет радних група: Радна група за развој Регистра НОКС, Радна група за развој стандарда квалификација, Радна група за развијање профила сектора, Радна група за признавање претходног учења и Радна група за развој институционалног оквира НОКС. Чланови Савета су такође обавештени да је у току припремање конститутивних седница секторских већа.

Loading