ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана конференција „Дуално образовање – знање за будућност“

Председник Србије Александар Вучић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић говорили су данас у Београду на конференцији „Дуално образовање – знање за будућност“.

На скупу је истакнуто да ове школске године у Србији има 35 дуалних профила, као и да је у тај модел образовања укључено око  6.100 ученика и 880 компанија.

Министар Шарчевић рекао је да број ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину расте.

У школској 2013/2014. године 400 ученика школовало се на тај начин у 16 школа, на три образовна профила и у 40 компанија. Прошле школске године, било је 4.500 ученика који се образују за 33 образовна профила, у 80 школа и 600 компанија.

Министар  Шарчевић је указао да је врло важно да образовање води рачуна о потребама привреде.

На скупу посвећеном дуалном образовању министар је истакао да је важно да се у систем дуалног образовања укључе и универзитети и да је зато донет Закон о дуалном моделу студија на високом образовању. Подсетио је и да су реформисане струковне школе и образоване академије.

Радимо све да млади остају у Србији, рекао је Шарчевић.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је дуално образовање модел у којем је значајно знање и оно што неко зна да уради.

Он је истакао да у области дуалног образовања Србија има вероватно најбоље резултате у региону и поручио да ће још брже напредовати у тој области.

Поносан сам на ове младе људе који су разумели шта све дуално образовање доноси, не само сигуран посао, примање више у кући, већ и две најважније ствари одговорност и озбиљност. У дуалном образовању је најважније ваше знање и оно што имате у својим рукама, рекао је председник Вучић.

На конференцији су говорили председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, професор Швајцарског економског института при Федералном институту за технологију у Цириху Урсула Ренолд.

Међу учесницима био је и Ноел Гинсбург, оснивач „Каријервајз Колорадо“, непрофитне организације на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у САД, који је поделио искуства о уделу и значају дуалног образовања за одрживост пословања и економски напредак једне земље. Конференцији су присуствовали представници компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања.

Loading