ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана конститутивна седница Национално просветног савета

Национално просветни савет (НПС) одржао је данас прву седницу у новом сазиву, а чланове тог саветодавног тела поздравио је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Предстоји још формирање Националног савета за високо образовање и тиме смо комплетирали сва четири битна тела која се баве образовањем и науком, казао је министар просвете. Министар је члановима НПС-а пожелео успешан рад и указао да им је Министарство увек ту за сарадњу.

Шарчевић је казао да је циљ да се ствари убрзају и да се у „разумном времену добију реформе и бољитак у образовању који су видљиви и доступни и деци и родитељима.

Помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Александар Пајић казао је да су чланови савета онo што је најбоље у образовању ове земље и поручио да сви чланови треба са поносом да представљају своје установе и образовне системе из којих долазе.

Министарство је једним квалитетним законом омогућило да Национално просветни савет буде тело које ће бити уважавано, казао је он.

НПС је послењу седницу одржао у мају 2017. године а у међувремену је донет и нови Закон о основама образовања и васпитања. Број чланова НПС смањен је са 43 на 35.

Председник НПС у наредне четири године је Радивоје Стојковић.

На дневном реду данашње седнице између осталог био је наставни програм за физичко и здравствено образовање, информатику и рачунарство, техничко и технологију за шести разред основне школе, као и план и програм Рачунарске гимназије.

На седници савета чуло се мишљење да је у информатику и рачунарство за шести разред потребно осим текстуалног програмског језика увести и визуелни програмски језик.

Loading