ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Oдржана обука за водитеље програма од јавног интереса у области предузетништва

Више од 20 водитеља похађало је обуку за реализацију програма стручног усавршавања од јавног интереса из области предузетништва, која ће надаље бити организованa за 3000 наставника из три стотине школа у периоду фебруар – април 2019. године.

Аутори програма Програм стручног усавршавања – обуке наставника у области развијања предузетничких компетенција код наставника и ученика и стварању услова за реализацију предузетништва у основним школама” су Весна Картал, мр Мирјана Илић и др Душан Станковић, а организацију и реализацију програма остварује Удружење пословних жена Србије.

Основна школа „Дринка Павловић” из Београда била је домаћин обуке за водитеље, а планирано је да обука за 3000 запослених у основном образовању и васпитању траје два дана и то: један дан непосредо у контакту са полазницима, а други дан електронски.

Садржај обуке обухвата следеће тематске области:

  • Предузимљивост и оријентација ка предузетништву,
  • Ученичка задруга као модел предузетништва,
  • Развијање предузетничког пројекта и
  • Пројектни портфолио.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на основу Јавног позива за избор организатора, реализатора и програма стручног усавршавања од јавног интереса за запослене у установама основног образовања и васпитања у области развоја предузетништва у основној школи, донело је одлуку о избору Удружења пословних жена Србије које је конкурисало са Програмом стручног усавршавања – обуке наставника у области развијања предузетничких компетенција код наставника и ученика и стварању услова за реализацију предузетништва у основним школама”.

У сарадњи са школским управама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, извршен је одабир 300 основних школа са читаве територије Републике Србије, из којих ће обуку похађати по 10 запослених наставника (учитељи и предметни наставници) из сваке школе, од којих се очекује да након обуке буду у стању да:

  • препознају своју улогу у развоју предузетничких компетенција код ученика,
  • развијају ученичку задругу као модел предузетништва,
  • планирају и реализују предузетничке пројекте и
  • користе ефикасне начине за ангажовање ученика у раду ученичке задруге.

Обука за запослене је бесплатна, а сваки учесник добија потврду о савладаном програму стручног усавршавања од јавног интереса у трајању од 16 бодова.

Свака школа чији наставници похађају обуку, добиће и Водич за оснивање ученичких задруга, који се израђује за потребе овог пројекта.

Најбољи примери добре праксе предузетничких пројеката које школе буду израдиле након обуке, биће објављени на порталу www.skolskopreduzetnistvo.rs као и на порталу Владе Републике Србије „Србија ствара” www.serbiacreates.rs

         Пријатељ пројекта „Просветни преглед” ће своје читаоце редовно извештавати о свим оствареним  активностима које се односе на обуку о предузетништву.

Loading