ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана прва међународна конференција Националне асоцијације родитеља и наставника Србије

Више од 120 представника образовних институција, експертских организација, чланова удружења родитеља и наставника и клубова родитеља и васпитача, учествовало је у суботу, 20. октобра у Београду на  првој међународној конференцији Националне асоцијације родитеља и наставника Србије – НАРНС.

Конфернцију подн називом „Заједно полазимо у први разред!“ отворила је руководилац Групе за образовање мањина, социјалну инклузију и заштиту од насиља и дискриминације Гордана Цветковић која је истакла значај транзиције у образовању.

Транзиција је свака осмишљена и планска подршка која се пружа детету или групи деце у континуитету, при преласку на наредни ниво образовања, или при преласку из једне установе у другу, у оквиру истог нивоа образовања. Оваква подршка важна је ради отклањања препрека укључивању детета у образовање, подразумева припрему установа за подршку детету кроз сарадњу актуелног и будућег тима установе и родитеља.

Панелисти су износили своја искуства о инклузији, подстицању партнерства између родитеља и школе, оснаживању улоге родитеља у образовном процесу и успостављању модела боље и конструктивније сарадње током припреме и преласка деце из предшколских установа у основне школе.

Конференција је одржана под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја а реализована у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво и уз подршку канцеларије УНИЦЕФ у Србији и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС.

Loading