ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана свечана академија поводом Дана студената

На свечаној академији под називом „Хумани студенти – поред свега студент, изнад свега човек”, поводом Дана студената, који се обележава 4. априла, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је истакао да уз заједнички напор, морамо да градимо Србију која је праведнија, равноправнија и хуманија за све своје грађане.

Према његовим речима, када су Србију у мају прошле године погодиле незапамћене поплаве, студенти су међу првима отишли да пуне џакове са песком и граде бедеме и тако одржали лекцију из хуманости читавој земљи.

„Студенти су сакупљали помоћ, повезивали породице, делили храну, дежурали у прихватилиштима. Живимо у врло тешком времену, и лекцију о труду и солидарности коју су тада одржали студенти, морамо стално да понављамо“.

Министар Вербић је нагласио да су млади, а поготово студенти, често критиковани да су изгубили утицај у друштву, да више нису покретачка снага и мотор промена, али да је управо тај тежак период показао да су млади итекако ангажовани и да су, како је рекао, моћна сила.
Министар је навео да је врло важно, што се поред студентских тема о којима се чешће говори у јавности, о мобилности студената и наставника, о осавремењавању градива и знања, о повезивању образовања и привреде или трошкова студија, отвара једна изузетно значајна тема и то не само за студенте већ за читаво друштво – хуманост.
Према речима министра Вербића, међу самим студентима, нажалост, постоје они којима је помоћ потребна, те да како само друштво, тако и Министарство, универзитети, факултети и сами појединци, могу и морају да учине више. Он је нагласио и да би мале промене, поправке, промишљене инклузивне мере, учиниле студије достпнијим за хиљаде студената.

„Изједначили би их, и учиниле универзитет равноправнијим местом које је узор читавом друштву“, рекао је министар Вербић.. Он је истакао и да су студенти са посебним потребама пречесто за читаву заједницу невидљиви и заборављени.

Председник Републике Србије Томислав Николић рекао је да се на универзитетској и научној мапи света Србија препознаје као угледна држава и незаобилазна дестинација разноликих академских сусрета. Председник Николић је истакао да критички однос студената и опомена упућена држави и друштву коју су дефинисали првим делом слогана прославе националног Дана студената у ком се каже – поред свега – студент“, доживљава као обећање да ће, „поред свега“ истрајати на путу стицања академског звања, али и као „позив да се на свим нивоима државе озбиљније посветимо проблемима студената“.

„А бити човек, изградити и сачувати себе у доброти, посвећености, жртви, у љубави, у победи над таштином и злом, у разумевању и прихватању различитости, у праштању- највеће је искушење. Узалудан је, понекад и опасан успех ако се не сачува људскост“, рекао је Николић

Он је рекао да у веку у коме је знање императив не само личног успеха, већ и напретка сваке државе и друштва, своја академска достигнућа меримо достојно и неретко испред других земаља света.
Присутне је поздравио и Милан Петковић, председник Студентске конференције универзитета Србије. На академији, која је одржана, у петак, 3. априла 2015. године, у сали Дома културе „Студентски град“  у организацији Студентске конференције универзитета Србије, говорило се о хуманитарном раду студената, положају студената са хендикепом у друштву, а уприличен је културно- уметнички програм.

Loading