ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана трибина „Може ли наука да промени Србију?“

Институт за физику у Београду  обележио је овогодишњи Дан науке трибином у  Студентском културном центру у Београду „Може ли наука да промени Србију“, а одзив публике показао да су љубитељи науке у престоници верни научнопопуларним трибинама и у летњим месецима.

Трибина овог Института у оквиру иницијативе „Наука кроз приче“ која је одржана на Дан науке разликовала се од иначе изузетно посећених научнопопуларних трибина које се организују током године. Гости трибине су држали занимљиве презентације како би представили садашњост и будућност домаће науке, одговарајући на питање из назива трибине: „Може ли наука да промени Србију“.

Реално је очекивати да у наредном периоду имамо већа издвајања за науку, рекао је током излагања проф. др Владимир Поповић, државни секретар задужен за науку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Према његовим речима, један од начина за то је и оснивање Фонда за науку. Он је подсетио да је недавно усвојен нови Закона о науци и истраживању, као и на улагања у иновације.

Нема успеха, ако не наградимо најбоље, а оне мање успешне трансформишемо и усмеримо на праву страну, додао је Поповић.

Уз административни оквир и промене у сектору науке, на трибини се говорило и о новим образовним парадигмама.

У ренесансној Италији Верокијева радионица је била фабрика генија”, рекао је Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, института од националног значаја за Републику Србију, где ће се ускоро градити нови едукационо-иновациони центар назван управо по ренесансном учитељу Верокију.

Пример ове радионице показује да у сваком граду од 50.000 становника има места за 10 генија ако се креативност шири. То је циљ изградње Верокио центра на Институту за физику”, додао је он.

На трибини je говорилa и в.д. директорка Научно-технолошког парка Београд  Гордана Даниловић Грковић. 

Одлуком Владе Србије 10. јул је од 2010. године посвећен науци у спомен на дан рођења Николе Тесле.

Loading