ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржане обуке за менторе у предшколским установама које су део СУПЕР пројекта

Првим обукама за менторе из предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат (Support to preschool education system reform in Serbia)  који финансира Европска унија, присуствовало је око 60  васпитача, стручних сарадника и директора.

Циљ обуке „Менторство у развијању инспиративне средине за интегрисано учење деце“ био је јачање капацитета ментора за рад са васпитачима на развијању квалитетног инклузивног програма заснованог на савременим педагошким концепцијама у складу са Основаma програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, као и јачање капацитета ментора за покретање промене у предшколској установи.

У тродневним обукама будући ментори имали су прилику да у интерактивном раду са предавачима разговарају о томе како простор обликује учење деце, шта је и зашто је важан инспиративан простор и како целисходно користити намештај, опрему и средства добијена у оквиру комплементарног пројекта „Опремање предшколских установа“ који финансира ЕУ, а у функцији развијања инспиративне средине за учење. Учесницима су представљени и начини развијања програма усмереног на интегрисано учење деце у вртићу.

Прва обука одржана је од  5 до 7. септембра у Руми за менторе из ПУ Алибунар, Бела Црква, Опово, Пландиште, Бач, Жабаљ, Србобран, Тител, Чока, Мали Иђош, Житиште, Сечањ, Ириг, Бајина Башта, Прибој, Љиг, Осечина, Лозница, Kоцељева, Љубовија, Мали Зворник, Лучани и Kнић.

Обуци у Нишу, од 12 до 14. септембра присуствовали су ментори из ПУ Трстеник, Рековац, Ћићевац, Голубац, Жабари, Жагубица, Велика Плана, Kучево, Мало Црниће, Петровац на Млави, Бољевац, Kњажевац, Црна Трава, Гаџин Хан, Ражањ, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Медвеђа, Брус, Блаце, Kуршумлија, Босилеград, Трговиште, Баточина и Рашка.

Нове обуке биће одржане током наредних месеци за представнике локалних самоуправа, а нови циклус дводневних обука за менторе почетком децембра 2019 године.

У октобру 2018. године усвојене су нове Основе програма предшколског васпитања и образовања “Године узлета” чији је циљ целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан. Правилником о основама програма предшколског васпитања и образовања предвиђено је да нови програм буде уведен у предшколске установе почев од септембра 2019. године.

У СУПЕР пројекат укључено је 50 локалних самоуправа и предшколских установа широм Србије.

Поред тога, ЕУ обезбедила је и донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању. СУПЕР пројекат реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године. ЕУ финансира пројекат са око 900.000 евра.

СУПЕР је један од пројеката којим ЕУ, као највећи донатор у Србији, помаже целокупну реформу сектора образовања у земљи. Од 2003. Европска унија донирала је за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања, образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, инклузију Рома.

Представљање СУПЕР пројекта – 25. јун 2019.

SUPER – Podrška EU predškolskom vaspitanju i obrazovanju – 25.6.2019.

SUPER – Podrška EU predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Loading