ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржано четврто заседање заједничке српско-португалске комисије о научно-технолошкој сарадњи

На основу Програма о научно-технолошкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Португал, у Београду, 4. јуна 2015. године одржано је Четврто заседање Заједничке српско-португалске мешовите комисије. Делегацију Републике Србије представљали су проф. др Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за међународну сарадњу и европске интеграције, мр Снежана Омић, самостални саветник и Нада Милошевић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Португалску делегацију сачињавали су др Паола Елисеу Мескуита, директор за међународне односе, Тереса Деликадо Мартинс, из Фондације за науку и технологију и господин Жосе Амарал, саветник у амбасади Републике Португал у Београду .

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са четвртог заседања Заједничке српско-португалске мешовите комисије.

Мешовита комисија је установила да је на Јавни позив за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Португал за период 2015-2016, који је био објављен од 5. маја до 30. јуна 2014. године, пријављено 35 предлога пројекта који су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, одобрено је за финансирање 10 пројеката, који ће се реализовати почев од 1. јуна 2015. до 31. маја 2017. године.
Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути, тако да страна која упућује покрива трошкове превоза између две земље, а страна која прима покрива трошкове смештаја, исхране и локалног превоза, неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Loading