ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржано друго заседање заједничке српско-аустријске комисије о научној и технолошкој сарадњи

Друго заседање Заједничке српско-аустријске Мешовите комисије одржано је 19. јуна 2018. године у Београду и Бечу. Делегацију Републике Србије представљали су Проф др Виктор Недовић, в.д. Помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и Снежана Омић, самостални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.  Аустријску делегацију сачињавали су: Christian Autengruber, из Федералног министарства Европе, интеграција и спољних послова и Christian Gollubits, из Федералног министарства образовања, науке и истраживање.

На основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Аустрије о научној и технолошкој сарадњи, који је закључен 13. јула 2010. године у Бечу, полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље, усаглашени су и потписани   Радни програм за 2018-2020. годину и Протокол са Другог заседања Заједничке српско-аустријске Мешовите комисије.

Мешовита комисија је установила да је на Јавни позив за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије за период 2018-2019, пријављено 45 предлога пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, одобрено је за финансирање 27 пројеката, који ће се реализовати почев од 1. јула 2018. до 30. јуна 2020. године. Српска страна ће подржати реализацију одобрених билатералних пројеката у укупном износу од 4.000 евра у динарској противвредности по пројекту, док ће аустријска страна подржати реализацију одобрених билатералних пројеката у укупном износу од 7.000 евра по пројекту.

Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути, тако да страна која упућује покрива трошкове превоза између две земље и обавезно здравствено осигурање, а страна која прима покрива трошкове смештаја, трошкове исхране и локалног превоза, неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци одобрених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Loading