ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ОДРЖАНО ПРВО ЗАСЕДАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ СРПСКО-АУСТРИЈСКЕ КОМИСИЈЕ О НАУЧНОЈ И ТЕХНОЛОШКОЈ САРАДЊИ

У Београду је 17. децембра 2015. године одржано Прво заседање Заједничке српско-аустријске Мешовите комисије. Делегацију Републике Србије представљали су Проф. др Вера Вера, државни секретар, Проф др Виктор Недовић, в.д. Помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, мр Снежана Омић, самостални саветник и Нада Милошевић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.  Аустријску делегацију сачињавали су: Еверил вон Булоу, из Федералног министарства Европе, интеграција и спољних послова, Кристијан Голубиц, из Федералног министарства науке, истраживања и економије, Моника Сталтнер, из Аустријске агенције за међународну сарадњу у образовању и истраживању и Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума у Амбасади Републике Аустрије у Београду.
На основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Аустрије о научној и технолошкој сарадњи, који је закључен 13. јула 2010. године у Бечу, полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље, усаглашени су и потписани   Радни програм за 2015-2017. годину и Протокол са Првог заседања Заједничке српско-аустријске Мешовите комисије.

Мешовита комисија је установила да је на Јавни позив за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије за период 2016-2017, који је био објављен од   23. марта до 27. маја 2015. године, пријављено 40 предлога пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, одобрено је за финансирање 18 пројеката, који ће се реализовати почев од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2017. године.

Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути, тако да страна која упућује покрива трошкове превоза између две земље и обавезно здравствено осигурање, а страна која прима покрива трошкове смештаја, трошкове исхране и локалног превоза, неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Loading