ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ојачаћемо просветну инспекцију

Републичка просветна инспекција биће ојачана са 12 инспектора, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић. Министар је, на скупу републичких и покрајинских просветних инспектора, истакао да је годинама броj инспектора смањиван што због малих плата, што због преласка на рад на неке имагинарне проjекте.

„Да бисмо уредили просветну сцену и увели стандарде, а има много кршења правила, морамо да уредимо инспекциjе и школске управе“, рекао jе Шарчевић.

Mинистар је навео и постоје велики проблеми и на локалном нивоу.

„Велики броj локалних самоуправа оглушио се о потребу да именуjе инспекторе на нивоу локалне самоуправе. За то су добиjали новац из буџета, а трошили су у друге сврхе. Таква ситуација је у 13 места“, истакао је министар.

Одговарајући на питања новинара министар  Шарчевић је рекао да се мора изменити законски оквир, како због увођења дуалног образовања, тако и због потребе да се промени састав школских одбора. Говорећи о школским одборима, министар jе рекао да jе суштински проблем то што оснивачи немаjу већину кад се одлучуjе о битним стварима.

Богољуб Лазаревић, помоћник министра за инспекцијске послове навео је неопходност уједначавања рада инспектора на свим нивоима и доношење закона о просветној инспекцији. Како би се повећао квалитет рада, према његовим речима,  инспектори морају да имају и  добру обуку. Говорећи о плану рада инспекције у актуелној школској години, он је, између осталог рекао, да је потребно појачати и контролу на локалном нивоу.

Loading