ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Онлајн предавања стручњака компаније НИС

Компанија НИС кроз програм „Енергија знања“ који се спроводи у претходних осам година сарађује са образовним институцијама у Србији. Током ванредног стања због пандемије изазване вирусом Ковидом 19 традиционална гостујућа предавања  стручњака те компаније организована су онлајн.

Током маја и јуна биће одржано 25 онлајн гостујућих предавања путем Скајп апликације за факултете београдског и новосадског универзитета. Подршку овој идеји пружило је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, са којим компанија НИС остварује успешну сарадњу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да савремено образовање подразумева и сталну сарадњу са привредом како би се обезбедили стручни кадрови за различите области привреде и индустрије.

Током дугогодишње сарадње у оквиру програма „Енергија знања“ НИС-ови стручњаци омогућавају студентима да стекну практична знања. Преласком на онлајн предавања у  овим околностима, компанија НИС је потврдила да је прилагођавање могуће и неопходно. Показало се и да су и студенти и ученици препознали предности учења на даљину и онлајн наставе и исказали велико интересовање за овакав начин рада, изјавио је министар Шарчевић.

Гостујућа предавања НИС-ових експерата представљају допуну и подршку образовним програмима, али и ефикасан начин упознавања студената са пословним процесима у компанији и могућностима примене теоријског знања у пракси. Предавачи на факултетима Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу су водећи стручњаци у својим областима, као и некадашњи стипендисти компаније који су теоријско и практично образовање стицали на престижним универзитетима у Руској Федерацији и осталим европским земљама. За предавања постоји велико интересовање студената. Свако предавање прати и кратка дискусија на основу питања која студенти постављају предавачима након одржаног излагања.

Предавања се организују за факултете као што су: Рударско-геолошки факултет у Београду, Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Технолошки факултет и Факултет техничких наука и Економски факултет у Новом Саду. Студенти Педагошког факултета у Сомбору и ученици Карловачке гимназије у Сремским Карловцима, такође, имају прилику да из прве руке слушају искуства када је у питању учење руског језика од шефа Секретаријата генералног директора компаније Марије Мазур.

Сарадња компаније са професорима, ученицима и студентима одвија се кроз инвестирање у образовни систем, подршку најуспешнијим ученицима и студентима и промоцију науке. Организују се праксе и посете компанији за стипендисте НИС-а, као и ученике и студенте који се школују за образовна усмерења од интереса за компанију.

До сада су велики број предавања одржали професори факултета из Србије и Руске Федерације за запослене у НИС-у, а такође, је такав модел коришћен и за предавања у иностранству.

Генерални директор компаније Кирил Тјурдењев одржао је гостујућа предавања на руском Универзитету међународних односа МГИМО, као на престижном британском универзитету у Кембриџу.

Шеф Катедре за експлоатацију нафте и гаса и технику дубинског бушења на Рударско-геолошком факултету проф. др Весна Каровић Маричић оценила је да се онлајн предавања студентима изузетно допадају.

Шеф катедре Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса, проф. др Елеонора Десница указала је да ова предавања доприносе ширењу стручних теоријских знања из различитих области нафтног и гасног инжењерства.

Loading