ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Осам предузећа из Србије награђено зеленим иновационим ваучерима

Програм зелених иновационих ваучера обележио је данас на свечаности у Београду прву годину постојања, а том приликом осам домаћих предузећа  награђено је са укупно 135.000 евра за зелене инвестиције.

Државни секретар у Министарству за просвету, науку и технолошки развој Виктор Недовић истакао је да Србија улаже велике напоре у јачању иновационих капацитета српске привреде кроз јачање везе науке и привреде.

Министарсво просвете, науке и технолошког развоја, кроз Фонд за иновациону делатност, настоји да ојача сарадњу како би иновациони потенцијал у Србији био у функцији развоја. Тиме не само да унапређујемо иновативне капацитете појединачних предузећа, већ  значајно доприносимо јачању конкурентности наше привреде, казао је Недовић.

Он је навео да су крајем 2017. године покренути Иновациони ваучери који представљају финансијски подстицај малим и средњим предузећима која желе да у сарадњи са научноистраживачким организацијама унапреде своје иновативне капацитете и постану конкурентнија на тржишту.

Недовић је казао и да је Фонд за иновациону делатност  доделио више од 200 иновационих ваучера за 180 малих и средњих предузећа у износу од 130 милиона динара, а да је за пружање услуга ангажовано више од 60 научно-истраживачких организација.

Малим и средњим предузећима на располагању је финнансијски подстицај од 800.000 динара за један, односно 1 200.00 динара за два иновациона ваучера да уз ангажовање јавне научноистраживачке организације реше своје техничке/технолошке проблеме са којим се предузећа сусрећу у свом пословању, казао је Недовић.

Он је поновио да без јаке везе науке и привреде нема друштвеног напретка и да због тога Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да приближи иновације тржишту, што подразумева и континуирана улагања у програме подршке иновацијама.

О значају програма зелених иновационих ваучера и сарадњи привреде и науке која се на овај начин подржава говорили су и помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић, помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић и директорка ЕБРД-а за западни Балкан Жужана Харгитаи.

Програм зелених иновационих ваучера покренут је пре годину дана у Србији како би се промовисале зелене технологије и ресурсна ефикасност као кључних елемената за транзицију према зеленој привреди. Програм имплементира ЕБРД, финансира Аустријски ДРИВЕ (Деливеринг Ресоурс Ефишенсy Инвестментс) програм и подржава Централно-европска иницијатива (ЦЕИ) из Италије.

ЕБРД је покренуо нову фазу програма који ће подржати пројекте са већим потенцијалом за повећање ресурсне ефикасности и повећао вредност ваучера који додељује на 50.000 евра.

Пријаве за мега ваучере отворене су од 29. Новембра, а заинтересована предузећа у сарадњи са истраживачко-развојним организацијама се могу пријавити на http://inovacionivauceri.ebrd.rs.

Loading