ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Оснажити мрежу малих и средњих предузећа домаћим стартаповима

Научно-технолошки парк Београд данас је био домаћин панела под називом „Да ли смо спремни за инвестицију“. Учесници панела су били инвеститори у стартап пројекте из Израела који су са присутним посетиоцима дискутовали о стартап заједници у Израелу и у Србији, о искуствима у свом досадашњем пословању, али и о потенцијалима које Србија има када је развијање стартап заједнице у питању.

Проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, рекао је да је Научно-технолошки парк одавно престао да буде само лепо радно окружење, он је данас место из ког се развија цео стартап екосистем. Истакао је да треба оснажити мрежу малих и средњих предузећа домаћим стартаповима, као и да је важно учити од оних који су испред нас, а у томе је свакако најбољи Израел.

Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд изјавила је да је веома важно учити од земље као што је Израел и да је кроз једно такво учење и основан Технолошки инкубатор у Београду у ком је развијан велики број стартапова и чији је модел коришћен за развој Научно-технолошког парка Београд.

Гости из Израела су кроз бројне савете објаснили развојни пут стартап економије у својој земљи. Истакли су да је један од главних окидача за покретање стартапа у Израелу представљала сама изолованост земље и недостатак природних ресурса. То је кључни подстицај за развој стартап екосистема који је данас један од најјачих у свету.

Даннy Хадар, један од инвеститора, истакао је да је веома важна и улога државе, не само кроз директне инвестиције већ и кроз развијање инструмената који подстичу развој стартапова као што су инкубатори и почетнии фондови за финансирање инвестиција.

Мосхе Сафартy је рекао да се у Израелу сваке године покрене око 1400 нових стартап пројеката и да су кључна ствар успеха стартапа у Израелу мале успешне приче. Сафартy је рекао да је за покретање стартапа битно све подједнако, испитати тржиште, осмислити производ у складу са тим али да је најбитније руководити се личним осећајем.

Главни савети групе инвеститора из Израела се огледају у томе да је за развој стартапа потребно пуно стрпљења јер увек има људи који су спремни да помогну. Комуникација је кључна и она је срж свега. Она је подједнако важна и унутар самог тима али и екстерно, са тржиштем. Потребно је да тим људи који ради на неком стартап пројекту буде разноврстан, сачињен од различитих стручњака.

Научно-технолошки парк Београд, основан у партнерству Министартсва просвете, науке и технолошког развоја, Града Београда и Универзитета у Београду уз подршку Владе Швајцарске, овим догађајем показује посвећеност развоју стартап и иновационог екосистема. Најбољи доказ за то јесте да је за релативно кратак период колико НТП Београд постоји, под његовим кровом место нашло 58 стартап и технолошки развојних компанија, са сталном тенденцијом раста.

Loading