ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен 85. Вуков сабор у Тршићу

Помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић говорила је у понедељак, 10. септембра 2018. године на отварању 85. Вуковог сабора у Вуковом дому културе у Тршићу.

На отварању манифестације, која је посвећена реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу, Габријела Грујић је оценила да данас више него икад млади у Србији, али и Срби у расејању, вапе за образовањем.

 Лозница и Тршић су у наредних неколико дана место окупљања младих из Србије, али и из расејања који ће све нас подсећати да никада не смемо да заборавимо да смо богати онолико колико о себи знамо и колико можемо да пружимо, да смо као народ моћни само ако себе доживимо као чврсту спону између наших предака и потомака, ако нас, овде присутне доживимо као ону спону која ће очувати симфонијски поглед на свет, на развој српскога бића и очувања нематеријалног културног наслеђа, матерњег језика и писма, очувања културе српскога заједништва у свакој прилици, у добру и злу, рекла је она.

Помоћница министра указала је на  значај постојања Вуковог сабора, а излагање је завршила речима реформатора Вука Стефановића Караџића.

Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, дотле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумевати и умно сједињавати, нe прелива се у други , не пропад, навела је она.

Сабор је почео химном „Вуку“ Стевана Мокрањаца, а први саборски дан обележила је и монодрама „Вук Караџић“, у извођењу Ивана Бекјарева, концерт хора „Светог Серафима Саровског“, изложба фотографија „Арлем – уметнички караван“ из Ариља и изложба слика са међународне ликовне колоније „Гамзиград“.

 „Очувајмо језик – сачувајмо земљу, назив је програма овогодишњег сабора, а осим у родном селу Вука Стефановића Караџића, саборски садржаји одржаваће се и у манастиру Троноша, Лозници и у Београду, од 10. до 16. септембра.

            Завршна свечаност „Очувајмо језик, сачувајмо земљу” биће одржана у недељу 16. септембра  у Образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу а посетиоци ће моћи да виде изложбу „Српска лексикографија од Вука до данас”, као и представу „Српски рјечник” Дарка Камарита.

Loading