ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Центар за секвенцирање генома у Београду

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас отварању Центра за секвенцирање генома у Београду, поручивши том приликом да ће ова установа омогућити да се Србија додатно позиционира као земља која инвестира у науку и нове технологије.

Тим поводом државна секретарка  у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић поздравила је оснивање Центра и истакла његов значај за  нашу науку и научнике. Према њеним речима, поред праћења мутација САРС-КоВ-2 отвара се могућност за даљи развој биомедицине и биотехнологије, као и очување и побољшање здравља наших грађана. Како је истакла, оснивање Центра, Министарство је подржало са 300.000 милиона динара.

Центар, у који је уложено 600 милиона динара је, уз подршку Владе Србије, изграђен у сарадњи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) и Пекиншког института за геномику, а за њега је реконструисан објекат у оквиру Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, у Улици Војводе Степе у Београду.

Брнабић је нагласила да ће новоотворени центар омогућити да се Србија позиционира као земља чија се економија заснива на вештачкој интелигенцији и биоекономији, као држава која много улаже у здравље својих људи и целокупан здравствени систем.

Ова установа имаће важну улогу и у борби против коронавируса, јер ћемо моћи да пратимо све мутације вируса у нашој земљи. Нећемо морати да чекамо информације из света о вирусу, већ ћемо моћи то да пратимо на нивоу на каквом у овом тренутку у Европи може само Велика Британија, навела је она.

Премијерка је додала да ће Центар у будућности значити и за све људе који желе да се остваре као родитељи јер ће управо на том месту од 1. јануара почети обука за спровођење пренаталних тестова који се сада могу радити у иностранству.

Према њеним речима, ти тестови ће бити много јефтинији, односно коштаће између 200 и 300 евра, а касније и мање, док се у иностранству цена тих тестова креће између 600 и 700 евра.

Брнабић је поновила да отварање Центра представља почетак нове будућности у Србији, и подсетила на то да је 2016. године препозната четврта индустријска револуција као велика шанса и потенцијал Србије за свеопшту и свеобухватну дигитализацију.

Од тада је урађено много, констатовала је она и додала да се данас, упркос пандемији коронавируса, виде резултати у смислу отпорније економије, бољег образовања, ефикасније јавне управе и ти резултати су експоненцијално бољи сваке године.

Премијерка је напоменула да се процењује да ће до 2027. године тржиште биотехнологије вредети 835 милијарди долара, а ми желимо да будемо значајан део тог тржишта јер имамо знање, таленат, добре универзитете, феноменалне људе, добре институте.

Држава ће додатно уложити у факултете, институте и људе, а отварање Центра је први корак ка БИО 4 кампусу, предочила је она.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо оценила је да ће Центар обезбедити нове прилике за сарадњу Србије и Кине у области медицине, биомедицине и биологије.

Директорка Института Јелена Беговић исказала је захвалност свима који су допринели да се Центар отвори, а посебно председници Владе јер је науку, у овом случају биомедицину, препознала као прави пут за будућност.

 

Loading