ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Научни клуб Београд

Први Научни клуб у Београду отворен је данас у центру престонице у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића. ”Ово је идеално место за младе људе, али и све оне које науке интересује, јер ће управо овде моћи да спознају науку на прави начин, кроз дебате, радионице и разне трибине”, рекао је министар Шарчевић.
Центар за промоцију науке у сарадњи са локалним самоуправама и центрима за стручно усавршавање идеју о научним клубовима проширио на 12 градова Србије тако да је отварање научног клуба у Београду представља центар ове мреже.
Научни клубови престављају иновативно место где се на савремен начин сусрећу наука и грађани, знање и радозналост, идеја и њена технолошка примена а уз подршку и организацију Центра за промоцију науке и њихових партнера из науке, образовања и медија, из Европе и света.
Научни Клуб Београд је резултат рада великог броја људи, , рекао је директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић и подсетио да је од отварања првог Научног клуба у Србији, у Лесковцу, прошло тачно 12 месеци и један дан. „Научни клуб Београд је одговор Центра за промоцију науке на кризу знања и научне културе. Ово је место на које вас позивамо да дођете да заједно размишљамо о науци, да се играмо и да се не плашимо да погрешимо“, истакао је Ђорђевић.
Гост Научног клуба Београд на дан отварања је и Седрик Вилани, француски математичар и један од најпознатијих математичара на свету, добитник Филдсове медаље, која је у свету математике попут Нобела.
Свакодневни програм у Научном клубу почињаће интерактивним дечијим радионицама, за ђаке и наставнике, да би се у каснијим сатима претварао у окупљалиште студената и организација младих, доћ ће крај дана бити резервисан за представљање науке , научних знања и открића свим грађанима кроз оригиналне садржаје , интеракцију, филм, музику, предавања и трибине. Научни клуб Београд ће представљати место промоције науке, ширења научне културе као и јачање писмености у Републици Србији.

Loading