ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Научно технолошки парк „Београд“

Научно технолошки парк „Београд“, након 26 година, данас jе званично отворен и за наредне три године у таj простор, где долазе иноватори коjи ће створити нове послове, треба да буде смештено 80 предузећа и више од 30 старт-ап компаниjа са око 1.000 младих запослених људи, укључуjући и више од 100 повратника.

Парк су отворили министар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић, потпредседник Шваjцарске Kонфедерациjе Jохан Шнаjдер Aман и градоначелник Београда Синиша Mали.

Парк jе основан у jуну 2015. године, оснивачи су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, град Београд и Универзитет у Београду, а основање jе финансиjски подржала влада Шваjцарске.

Министар Срђан Вербић рекао je да су у Научно-технолошком парку створени изузетно добри услови за рад младих људи.
„Тимови који данас овде раде већ су остварили велике успехе у много мањем окружењу. Овде ће радити 50 компанија са 300 инжењера, а шта то у пракси значи, довољно говори податак да је током прошле године на име њихових послова уплаћено 1,5 милиона евра пореза. Овде ће долазити људи који ће отварати нове послове и тако развијати мала и средња предузећа – рекао је Вербић захваливши Влади Швајцарске на помоћи у стварању ове институције.

„Желимо да пружимо могућност таквом тиму да буде jош jачи, да добиjе поjачање“, рекао jе Вербић и навео да ће оваj простор бити место где ће људи створити нове послове.

Градоначелник Синиша Mали рекао jе да парк постаjе центар иновациjа и да стаjе раме уз раме са другим метрополама коjе већ имаjу овакве паркове.

Циљ jе да дамо прилику младим људима да остваре своjе идеjе, снове, и то у Србиjи, у Београду, рекао jе Mали и истакао да се на таj начин подстиче и рад малих предузећа, додаjући да ће до парка на Звездари бити продужене поjедине линиjе градског превоза.

„Наредне године ћемо финансирати трошкове за 20 наjбољих иновативних компаниjа у центру и тиме им олакшати пословање“, рекао jе Mали .

Он се посебно захвалио министру Вербићу и Министарству просвете, науке и технолошког развоја „ јер Научно технолошки парк не би био отворен да није било иницијативе Министарства“.

Потпредседник Шваjцарске Kонфедерациjе Шнаjдер Aман рекао је да се у Београду и у Научно-технолошком парку на Звездари осећа као код куће.
„Овде сам срео много вредних људи и ми смо у Швајцарскј подржали овакве паркове знајући да можда неће бити сви успешни, али ме радује што овај у Београду то јесте. Будите истрајни и храбри, а цело друштво треба да подржи иновативност. Живимо у свету конкуренције и иновација. Радујемо се вашем успеху и сматрам да треба да учимо једни од других. Будите свесни да изазови  доносе нове идеје и то је оно што ће помоћи да будете конкурентни у свету“, рекао је Шнајдер-Аман и
поручио jе корисницима парка да буду храбри, а да само друштво треба да носи иновативност и подржи младе коjи крећу у таj подухват.

Научно-технолошки парк Београд jе први национални научно-технолошки парк чиjи jе задатак да развиjе сервисе тако да привуче домаће и стране иновативне, технолошко развоjне компаниjе и створи услове за развоj економиjе засноване на знању.  

Циљ jе и да буде место коjе повезуjе научноистраживачке институциjе са привредом и омогући да се потенциjал младих и универзитетски образованих људи искористи као наjзначаjниjи развоjни ресурс Србиjе. 

Парк има капацитет да прими 100 компаниjа и простире се на површини од 11.000 квадратних метара. Почео jе да се гради пре скоро три децениjе, али jе градња завршена тек 2011. године.

Након отварања НТП „Београд“, министар Вербић је предводио је делагацију током билатералног састанка у Палати „Србија“. У делегацији поред министра Вербића , били су потпредседница Владе Кори Удовички, министар привреде Жељко Сертић, председник Привредне коморе Марко Чадеж, посебни саветник министра просвете Мирјана Бојанић и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Вера Дондур. На састанку се разговарало као и образовању и како образовање и научна истраживања утичу на унапређивање привреде. Такође, разговарало се и о успостављању интензивније сарадње, као и пројектима у области образовања које подржава Влада Швајцарске.

Loading