ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Научно -технолошки парк у Чачку

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовали су данас отварању Научно-технолошког парка Чачак.

Представници државног врха Србије су се том приликом упознали са савременом технологијом која се развија у парку, као што је примена вештачке интелигенције, развој интелигентних система, паметним технологијама које се уз помоћ алгоритама користе за лечење.

Председник Вучић је разговарао са младим иноваторима из Чачка, који су током ванредног стања направили 5.000 визира, којима је поручио да ће држава помоћи њихове пројекте колико буде у могућности.

Све се променило. Променили смо се и ми. Од парадигме неуспеха, направили смо сви заједно парадигму успеха и наде да можемо да будемо снажнији у будућности. Без дигитализације нема будућности Србије. То је Србија за коју се боримо, рекао је он.

Премијерка Ана Брнабић је у обраћању присутнима истакла да је новоотворени научно-технолошки парк у Чачку нова база за развој тог града.

Крагујевац је следећи град који треба да добије научно-технолошки парк, али то није само мрежа научно технолошких паркова, већ стуб развоја нове Србије, у којој ће млади остајати, у коју ће се враћати и где ће млади из читавог света долазити да раде, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, Научно-технолошки парк у Чачку је другачији, пре свега јер је настао на месту где је некада била фабрика “Цер” која је уништена у НАТО бомбардовању 1999. године, али и зато што је заснован на “хардверу“, односно производњи, што даје додатну вредност Србији. Влада је, како је истакла, резервисала још једну халу како би се тај научно-технолошки парк проширио уколико се буду јављале нове компаније.

Председница Владе је нагласила да је држава уложила више од 100 милиона евра у иновациону инфраструктуру и научно-технолошке паркове.

Млади иноватори су истакли да су задовољни јер сада у свом граду имају могућност да виде неке нове технологије и уче, док су то раније могли само у Београду.

Влада Србије одобрила је прошле године 330 милиона динара за куповину некадашњег погона „Цер“ и земљишта, али и за опремање четвртог научно-технолошког парка у земљи.

Данас на тој локацији послује неколико компанија, а места за рад у обновљеној хали, чија је површина 4.500 квадратних метара, резервисана су и за иновативна научно-технолошка предузећа.

Оно што овај научни парк разликује од других у Србији јесте то што Чачак није универзитетски центар, попут Београда, Новог Сада и Ниша, као и то што има шест оснивача, међу којима су привредна удружења, Факултет техничких наука, Агрономски факултет, Институт за воћарство и Град Чачак.

Развој НТП у Чачку подржава у наредне четири године и Влада Швајцарске великим пројектом, са циљем да се направи мрежа научних паркова у Србији кроз коју могу да се донесу грантови за мале и старт ап компаније.

 

Loading