ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Научно технолошки парк у Нишу

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовали су данас отварању Научно-технолошког парка у Нишу, у који је уложено 12,5 милиона евра.

Фирме које се буду уселиле у тај научно-технолошки парк почеће да раде у августу, а укупно ће им бити на располагању 14.000 квадрата.

НТП ће имати 20 стартап и 13 технолошко-развојних компанија, а једна компанија је везана и за технолошко-развојни и за стартап део. Са инвестицијом у оснивање Стартап центра Ниш и лабораторијском ламелом Електронског факултета укупна вредност инвестиције премашује 20 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић је тим поводом истакао да се Ниш сада убрзано развија и да је држава много уложила у тај град претходних година. Он је најавио да ће Србија унапредити законски оквир за развој блокчејн технологије, која ће се развијати и у НТП у Нишу.

Захваљујући развоју те технологије, у сваком тренутку моћи ће да се уђе у траг свакој трансакцији. То може да нам буде од огромне помоћи, поручио је  Вучић уз оцену да је Електронски факултет у Нишу прави расадник талената.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је истакла да је Србија по развоју поменуте технологије тренутно међу првих пет земаља света и да ће то омогућити да грађани буду безбедни по питању финансијских података, у које нико неће моћи да уђе или да их мења.

Научно-технолошки парк Ниш је организација која, у блиској сарадњи са универзитетом и академском заједницом, обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.

Средства за овај пројекат обезбеђена су преко Европске инвестиционе банке, а инвеститор је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Пројектом изградње и опремањем руководила је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије, док је све активности, по уговору, реализовала нишка Канцеларија за локални економски развој, а Град је био задужен за инфраструктуру и административну подршку.

Loading