ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен нови јавни позив за Програм акцелерације „Катапулт“ 

Фонд за иновациону делатност покренуо је други јавни позив за учешће у програму акцелерације „Катапулт“, који је намењен иновативним предузећима у раној фази развоја производа и освајања тржишта (Ideation), као и предузећимa са доказаном тржишном тракцијом (Scale-up), а имају за циљ да убрзају свој раст и прикупе додатна финансијска средстава.

Програм у првој фази акцелерације нуди интензивни тромесечни менторски програм и обезбеђује финансијску подршку у виду бесповратних средстава од 20.000 до 50.000 евра. Након прве фазе, предузећима која обезбеде квалификовану инвестицију у року од девет месеци од завршетка акцелерације, на располагању је додатна финансијска подршка кроз коинвестирајући грант у висини квалификоване инвестиције, а максимално 300.000 евра по предузећу. У програму акцелерације са предузећима ради више од 30 искусних локалних и међународних ментора.

Пријаве предузећа из свих области науке и технологијe, као и индустријског сектора подносе се путем Катапулт портала до 15. септембра 2022. године у 15 часова. Такође, програм је усклађен са Стратегијом паметне специјализације у Србији.

У оквиру промоције јавног позива, Фонд је припремио интензивну дигиталну кампању, као и оглашавање путем медија. Такође, за све заинтересоване за програм Фонд ће организовати инфо сесије једном недељно, укључујући примере добре праксе који су имали прилику да учествују у програму акцелерације.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство просвете, науке и технолошког развоја) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.

Подсећамо, Фонд за иновациону делатност је 2021. године покренуо нови механизам подршке технолошком развоју и иновацијама – „Катапулт“ акцелeратор. Први јавни позив за учешће у програму акцелерације, Фонд је спровео од 15. октобра до 6. децембра 2021. године, када је на расписани позив пристигло 148 пријавa, а комисија за селекцију одабрала 19 најквалитетнијих иновативних предузећа која су оријентисана на раст.

 

 

Loading