ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Сајам родитељства и  положен камен темељац за изградњу новог вртића у Новом Пазару

Државни секретар Министарства просвете Зоран Касаловић и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац присуствовали су данас Сајаму родитељства у ПУ „Младост“ Новом Пазару и полагању камена темељца за изградњу новог вртића.

Полагањем камена темељца у улици Стевана Немање бб у Новом Пазару започета је изградња нове комбиноване дечије установе „Наше дете“, која ће обезбедити 270 нових места за децу предшколског узраста, која ће бити подељена у 14 група. У изградњу новог објекта, који ће се простирати на 1900 метара квадратних, биће уложено више од 210 милиона динара.

„Изградњом новог објекта улажемо у будућност – стварамо услове за пријем нових малишана у систем предшколског васпитања и образовања, јер посебну пажњу посвећујемо повећању обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем“, рекао је државни секретар Министарства просвете Зоран Касаловић.

„Министарство просвете посвећено је и раном и равноправном укључивању деце, а посебно оне из осетљивих друштвених група, у систем предшколског васпитања и образовања. Верујемо да то представља темељ за здрав развој будућих нараштаја кроз социјализацију, учење и игру. Ово је пети по реду Сајам родитељства које Министарство организује,“ рекао је он.

Током трајања Сајма родитељства одржано је 14 радионица за родитеље и децу и представљене су различите образовне институције, као и институције локалне самоуправе попут – ПУ „Младост“, Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“, Удружења психолога Нови Пазар, Спортског савеза Нови Пазар и Савеза за школски спорт Нови Пазар, Центра за социјални рад Нови Пазар, као и Рециклажног центра ЈКП Градска чистоћа.

Посетиоцима Сајма, око 500 родитеља са децом имали су могућност да се на једном месту информишу о својим родитељским правима, као и о услугама и подршци коју им обезбеђују наведене институције. Родитељи су имали прилику да, кроз различите типове радионица, унапреде своје родитељске вештине, као и да, заједно са децом, учествују у различитим креативним активностима.

Позивамо све родитеље да посете Сајам родитељства у Новом Пазару и да се информишу о могућностима које им стоје на располагању. Верујемо да ће ово бити прилика за корисне разговоре и едукацију, те да ће допринети бољој и здравијој заједници“, изјавио је Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

„Сајам родитељства је догађај који има изузетан значај за све родитеље, посебно за оне који су у потрази за подршком у одгоју и развоју своје деце. На овом Сајму родитељи ће моћи да се упознају са најновијим трендовима у области родитељства, као и да добију информације о услугама које су им доступне у оквиру локалних институција. Овај Сајам је прилика за родитеље да се упознају са стручњацима из различитих области, размене искуства са другим родитељима и добију савете како да на најбољи начин подрже своје дете у њиховом развоју. Такође, ово је сјајна прилика за упознавање са правима која родитељима припадају, како би могли да остваре своја права и правовремено реагују у случају потребе“, рекао је он.

Сајам родитељства и изградња новог објекта у Новом Пазару део су пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ које спроводи Министарство просвете уз подршку Светске банке, а који има за циљ да унапреди доступност, квалитет и услове предшколског васпитања и образовања.

 

Loading