ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Школски дан у оквиру Сајма књига и Сајма образовања и наставних средстава

Помоћник министра просвете Милан  Пашић отворио је данас  традиционално Школски дан у оквиру Сајма књига и Сајма образовања и наставних средстава.

Образовање је један од најважнијих задатака и зато треба да буде квалитетно и свима доступно. Убрзани токови развоја условљавају континуитет човековог образовања и усавршавања, који није статичан процес, већ процес који захтева сталну активност, напредовање и професионални развој“, навео је Пашић.

Он је истакао да снага и вредност промена у образовању зависе од снаге и креативности свих оних који су непосредно укључени у образовање.

Васпитање, образовање и настава су три међусобно повезана и условљена процеса и као такви чине јединствен педагошки процес“. навео је он.

Према његовим речима, интензивне реформе образовног система усмерене су на побољшање квалитета и ефикасности образовања, као и на обезбеђивање доступности квалитетног образовања за сву децу.

Он је истакао и да су протеклих дана, на штанду Министарства, током Сајма образовања, представљене различите активности и пројекти, који су постигнути заједничким радом Министарства, образовно-васпитних установа, запослених, ученика и родитеља.

Посебно сам поносан на децу и ученике широм Србије, који су јавности  показали своја знања, умећа и постигнућа“, рекао је Пашић, цитирајући стару изреку „знање је благо које сваког власника свуда прати“,, поручивши да је то благо „овде, међу књигама“.

На штанду Министарства просвете своје производе данас је представило око 20 ученичких  задруга основних и средњих школа:

Ученичка задруга – ОШ „Мића Стојковић“, Умчари

Ученичка задруга – ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево

Ученичка задруга – ОШ „Лазар Саватић“, Земун

Ученичка задруга – ОШ „IV краљевачки батаљон“, Краљево

Ученичка задруга „Мозаик“ – ОШ „Свети Сава“, Пожаревац

Ученичка задруга „Ризница“ – Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“, Пожаревац

Ученичка задруга „Вредне руке“ – ОШ „Краљ Александар I“, Пожаревац

Ученичка задруга „Искра“ – Политехничка школа Пожаревац

Ученичка задруга „Медицинари“ – Медицинска школа Пожаревац

Ученичка задруга „Доситејево сунце“ – ОШ „Доситеј Обрадовић“, Пожаревац

Ученичка задруга „Хоризонт“ – Економско-трговинска школа, Пожаревац

Ученичка задруга „Деца Стига“ – ОШ „Свети владика Николај“, Брадарац

Ученичка задруга „Перпетуум мобиле“ – Пожаревачка гимназија

Ученичка задруга „Вуковци“ – ОШ „Вук Стефановић Караџић“, Пожаревац

Ученичка задруга „Теслин дом“ – Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“, Костолац

Ученичка задруга „Тканица“ – ОШ „Милош Савић“, Лучица

Ученичка задруга „Хармонија“ – Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Пожаревац

Ученичка задруга „Десанкин врт“ – ОШ „Десанка Максимовић“, Пожаревац

Ученичка задруга „Мали рудари“ – ОШ „Јован Цвијић“, Костолац

Школе су представиле примере добре праксе у заштити животне средине, финансијској писмености,  али и нових технологија за савремено образовање.

Основна школа „Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца и Основна школа „Бранко Радичевић“, Неготин представиле су пројекат Улога ученика у заштити животне средине, а Основна школа „Стеван Филиповић“, Дивци и Основна школа „Исидора Секулић“, Шајкаш представиле су пројекат„Школа новца за основца“ – Финансијска писменост.

У конференцијској сали одржане су презентације о обогаћеном једносменском раду, спољашњем вредновању рада школа, методе и технике за унапређивање формативног оцењивања у школама, завршни испит на крају основне школе и промоција еВежбанонице, државна матура, мрежа установа и улога саветника – спољних сарадника.

Loading