ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен скуп „Међународни дијалог о образовној политици“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  отворио је данас у Београду скуп „Међународни дијалог о образовној политици“ на коме су се окупили министри просвете из региона  како би усагласили препоруке за дигиталну трансформацију образовног система као дела стратегије унапређења образовања Западног Балкана.

Шарчевић  је рекао да му је задовољство да отвори скуп чије ћe одржавање помоћи да се удруже напори и да се кроз сарадњу, размену идеја и искустава, редефинишу постојеће праксе и дође до нових мера образовне политике у области дигиталног образовања.

Он је казао да се дигитална трансформација образовног система у Србији ради на свим нивоима и да су за годину дана постигнути добри резултати.

Шарчевић је рекао да је прошле године, између осталог, уведена информатика као обавезан предмет у школе, да је набављена нова опрема за школе и да се ради на едукацији наставника.

Он је навео да дигиталне технологије омогућавају иновирање процеса наставе и учења, повећавају прилике за конструкцију и примену знања, отварају приступ богатим ризницама информација.

Да би промена у образовању која укључује дигитални сегмент била одржива и свеобухватна, она захтева системски и вишедимензионални приступ развоју. Она између осталог, укључује улагање у: инфраструктуру, образовање наставника, промену плана и програма наставе и учења, промену начина вредновања и оцењивања ученика, промишљање о садржајима, алатима и методама везаним за план и програм наставе и учења, промовисање сарадње и отварање приступа садржајима, додао је он.

Министар је нагласио да се дигитална промена мора дешавати у окружењу у коме постоји добро управљање и у коме је осигуран квалитет образовног процеса.

Ово је јединствена прилика да уз помоћ уважених колега из региона, међународних експерата, представника различитих организација, заједно радимо на томе да допринесемо дигиталној трансформацији образовања, казао је Шарчевић.

На скупу су, између осталих учествовали министар просвете кантона Сарајево Елвир Казазовић, министар Црне Горе Дамир Шеховић, амабасдор Велике Британије Денис Киф, директорка Британског савета Клер Сирс.

На скупу је било речи о томе како стратешки приступити интегрисању технологије у образовне установе, како подстаћи иновативну наставну праксу и како подржати наставнике у процесу професионалног развоја.

Скуп је организован у оквиру Међународне конференције и сајма Нове технологије у образовању 2018.

Loading