ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Тренинг центар у Елемиру

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек присуствовала је данас у Елемиру свечаном отварању најсавременијег Тренинг центра у региону у коме ће се обучавати радници који раде у области производње нафте и гаса, али и ученици и студенти специјализованих школа и факултета.

Анамарија Вичек указала је на напоре Владе Србије да се, поред континуираног развоја образовног система и доживотног учења, млади стручњаци задрже у Србији.

Важно је и то да млади људи имају шансу одмах након завршетка студија да се запосле у Србији, у својој домовини, за шта се ми и залажемо. Овај тренинг центар је изузетно битна ставка у развоју образовања, оценила је она и изразила захвалност компанији НИС јер кроз  пројекат „Енергија знања“  подржава настојања министарства.

Вичек је истакла значај дуалног образовања, које омогућава  ученицима средњих школа да стичу практична знања.

Планирано је да у тренинг центру компаније НИС обуке пролазе запослени у компанији, али и ученици и студенти специјализованих школа и факултета за нафтну индустрију. Обуке ће спроводити стручњаци НИС-а који ће полазницима преносити своја знања и искуства. На овај начин биће унапређене професионалне компетенције запослених, повећани ефикасност и безбедност рада у процесу производње нафте и гаса.

Свечаности у Елемиру присуствовали су представници Владе Србије, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, као и представници стручне јавности, образовних установа, менаџмента компаније и стипендисти „Енергије знања“, програма НИС-а за сарадњу са научним и образовним установама.

Директор Производног департмана НИС Срђан Драгишић рекао је да та компанија жели да омогући да „сви садашњи и будући нафташи у Србији имају најбоље могуће услове за обуку“.         

Отварањем Тренинг центра у Елемиру, најсавременијег у региону, ми постављамо чврсте темеље за едукацију и практичну обуку наших радника. Такође, желимо да се овде обучавају и наши будући запослени, ученици средњих школа и студенти факултета са којима сарађујемо, како би своје каријере започели спремни за изазове који их чекају, рекао је Драгишић.

Данијела Кралус, стипендиста НИС-а која је након завршетка школовања у Руској Федерацији запослена у компанији истакла је значај квалитетног образовања и стручног усавршавања за младе стручњаке у Србији.

Тренинг центар НИС-а у Елемиру је сјајан пример подршке младим стручњацима да у пракси надограде своја знања, што је од великог значаја, посебно на почетку каријере. Веома сам захвална компанији НИС што је мени и мојима колегама указала поверење и пружила нам најбоље услове за даље професионално усавршавање. То поверење, уверена сам, оправдаћемо својим будућим радом, рекла је Данијела Кралус.

НИС ће у Тренинг центар у Елемиру укупно инвестирати око два милиона евра. Центар располаже  најсавременијом технологијом за предавања и обуке, а састоји се од два дела – полигона са две производне бушотине и учионице опремљене најмодернијим компјутерским симулаторима. Учионица има 30 места и опремљена је са 15 рачунара и 5 симулатора. Планирано је да обуке годишње прође око 150 полазника.

Loading