ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворена конференција „Корак у науку“ у Истраживачкој станици Петница

У Истраживачкој станици Петница данас је отворена 14. Конференција полазника „Корак у науку“. На Конференцији су говорили министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и директор Истраживачке станице Вигор Мајић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, је обраћајући се учесницима рекао: „Врло је важно да млади људи науче критички да сагледавају свет око себе, да врше избор квалитетних информација, и да усвоје научни принцип као начин размишљања. Без обзира што вас сада све окупља интересовање за науком ви се нећете сутра сви бавити науком. Ипак, усвајањем овог принципа ви ћете сви бити успешни и способни људи. Од како је основана, Петница је друштвена иновација и чинићемо све да као таква буде препозната свуда у свету. Као што Финска има сауну и цео свет зна да је то њихова друштвена иновација која је подигла квалитет живота, тако ми желимо да цео свет зна да је Петница наш бренд и да зна одакле потиче – рекао је министар просвете Срђан Вербић.

Он је навео да у последњих 15 година ни у свету ни у Европи не постоји конференција која на једном месту представља радове из више од 15 различитих научних дисциплина.

„Ово је место где научите да није најважније да постанете научници. Наука је овде само начин учења, својеврсни алат који треба да користите било шта да радите у животу“, рекао је министар Вербић.

Отварајући Конференцију „Корак у науку“ амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је је између осталог рекао: „Драго ми је да сам дошао у посету Петници. Лепо је видети оволики број младих људи који су заинтересовани за науку. Мислим да Петницу, као образовни модел, треба да копирамо широм Европе. Петница је кроз деценије рада показала иновативност и квалитет. И ви сте доказ тога. Доказ тога су и многи бивши полазници које срећем широм Србије, а који са поносом причају о Петници.“

Он је истакао да је уз савремену опрему и лабораторије подједнако важна креативност коју у Петници показују млади будући научници.

„Знање је увек инвестиција за будућност и сигуран сам да ћете са вашим потенцијалом у наредним годинама бити лидери у областима у којима ћете се професионално наћи“, казао је амбасадор ЕУ.

„Драго нам је што је амбасадор ЕУ дошао у посету Петници, и то баш на овакав скуп, када се на једном месту налазе сви ови млади људи који зраче ентузијазмом. Европске институције су препознале вредност Петнице, и нашег начина рада, и због тога су нас подржале у процесу реконструкције и изградње нових капацитета. Зато је ова посета за нас наставак такве подршке“ , рекао је обраћајући се окупљенима Вигор Мајић, директор ИС Петница.
Мајић је рекао да је министар Вербић, док је радио у овој јединственој научно-образовној институцији за рад са даровитом омладином у овом делу Европе, био иницијатор да се годишњи образовни циклус у Истраживачкој станици заврши конференцијом на којој полазници представљају своје прве научно-истраживачке пројекте
На самом крају своје посете Истраживачкој станици Петница амбасадор Девенпорт је обишао изложбу постера са представљеним резултатима пројеката и разговарао са средњошколцима учесницима Конференције о њиховим интересовањима и мотивацији да се баве науком и додатно уче.

Ова четрнаеста по реду Конференција полазника програма Истраживачке станице Петница, представља завршну фазу у целогодишњем образовном процесу у овој институцији. Ове године ће 130 средњошколаца из свих крајева Србије, представити скоро 100 различитих малих пројеката из науке, реализованих у оквиру 17 програма природних, друштвених и техничких наука.
Поред њих на Конференцији учествују и студенти основних студија, млади научници, као и доктори наука са института и факултета широм наше земље. Сви они ће допринети квалитету критичке дискусије током усмених сесија и поред постера са резултатима истраживања.
И ова Конференција има регионални карактер јер на њој учествују и средњошколци и њихови ментори из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Loading