ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворена нова зграда Факултета организационих наука

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовали су свечаном отварању нове зграде Факултета организационих наука у Београду.Председница владе је навела да је ФОН увек био један од факултета за које је постојало највеће интересовање и додала да је фалио простор, због чега је Влада одлучила да гради нову зграду. Навела је да су оквиру првог кредита од ЕИБ за улагање у образовање и иновације изграђени научно- технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу, да су изграђене додатна зграда Електронског факултета у Нишу и нова зграда ФОН-а.
Све то је у циљу да појачамо и проширимо капацитете наших факултета да би могли да школују што више студената који ће сутра моћи да допринесу развоју и конкурентности“, казала је премијерка.
Министар Ружић је истакао да је повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања представља стратешки циљ Србије и то један од најважнијих услова за даљи развој наше земље.
У изградњу новог објекта површине 6.061 квадрата уложено је око девет милиона евра чиме смо створили услове за упис већег броја студената, што је посебно важно јер је интересовање за упис на овај факултет из године у годину све већи“, навео је Ружић.
Он је рекао да је Факултет организационих наука прави пример како се школовањем стручних кадрова у области менаџмента, информационих система и технологија и управљања квалитетом задовољавају потребе, пре свега пословних система за обезбеђење раста њихове ефикасности и напредовања.
Студенти, професори, научници, али и сви они који сарађују са овим факултетом, сада ће имати боље услове за рад и учење, што ће додатно унапредити ионако добар квалитет образовног процеса“, истакао је Ружић.
Као потврду квалитета ове високошколске институције, према речима министра, Министарство је ове године студентима са овог факултета доделило Светосавску награду. Они су оставрили изузетне резултате у решавању студије случаја и том приликом, победили реномиране светске универзитете као што су Станфорд, Колумбиа, Оксфорд…
Уверен сам да ће нови услови допринети да ваши резултати буду још бољи, и да ћете убудуће наставити да „освајате свет“ својим знањем и промовишете високо образовање Србије, своју државу и свој народ“, рекао је Ружић.
У приземљу је простран хол и читаоница од 100 места са библиотеком, док су спратови објекта пројектовани са амфитеатрима од по 199 места и салама за предавања, лабораторијама и мултифункционалним салама. На четвртом спрату налазе се наставнички кабинети и велика сала за састанке. Предвиђено је да све просторије буду опремљене рачунарима, укључујући и читаоницу у приземљу. Амфитеатри и сале за наставу биће опремљени интерактивним таблама, дигиталним часовницима, као и могућношћу да сваки студент у амфитеатру може прикључити сопствени лаптоп рачунар. Посебна пажња је посвећена савременим инсталационим системима у објекту, поготово електроенергетским и телекомуникационим инсталацијамаДекан ФОН-а Милан Мартић истакао је да је 270 запослених и више од 6.000 студената тог факултета захвално Влади Србије. Шеф Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Александар Брагонзи оценио је да је одлично што је у Србији један део кредита од 200 милиона евра утрошен на унапређење и надоградњу чувених и постојећих образовних институција.Свечаности је присуствовала и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић.
Loading