ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворена прва Лабораторија за диоксине у региону

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић пустио је данас у Институту за хигијену и технологију меса, у рад инструмент за утврђивање присуства диоксина и диоксину сличних једињења који је купљен средствима тог министарства.

Министар просвете рекао је да је вредност инструмента (масени спектрометар високе резолуције – магнетни сектор) већа од 66 милиона динара.

Наравно да је ово много прецизнији и квалитетнији начин мерења диоксина и њему сличних материја и да је то апаратура која битно побољшава квалитет самог мерења, казао је министар новинарима.

Шарчевић је указао да је Институт референта установа и да отварање ове лабораторије има регионални значај, јер је то једина таква лабораторија  у региону.

У лабораторију ће до краја године ће бити постављене адекватне методе на основу којих ће бити могућа анализа  присуства ових једињења у храни и храни за животиње.

Инструмент представља тзв. “златни стандард”, односно најпоузданију технику за одређивање диоксина на нивоима вишеструко нижим од максимално дозвољених, и користи се у свим референтним лабораторијама у свету.

Директорка института Весна Ђорђевић објаснила је да је уређај „последња реч технике“ и да служи за испитивање диоксина.

Она је рекла да тај уређај ни једна научно истраживачка институција не може себи приуштити.

Весна Ђорђевић је захвалила министру Шарчевићу и Mинистарству просвете јер су препознали значај ових испитивања у Србији и  помоћи да се купи уређај.

Она је захвалила и присутнима из Министарства пољопривреде и Министарства државне управе и локалне самоуправе са којима је Институт на истом задатку а то је, како је рекла, да се становништву обезбеди здрава и квалитетна храна.

Диоксини и њему сличнe  материјe су веома токсични и канцерогени дуготрајни загађивачи животне средине који настају као нуспроизводи индустријских процеса сагоревања, као и у процесима сагоревања у домаћинствима (грејање на чврсто гориво, спаљивање кућног отпада.

Институт за хигијену и технологију меса је именован за националну референтну лабораторију за диоксине и диоксину слична једињења, и у току је интензивна сарадња са референтном лабораторијом ЕУ за халогеноване дуготрајне органске загађиваче (државни Институт за хемијске и ветеринарске анализе из Фрајбурга, Немачка).

Loading