ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Панел „ПИСА – значај ПИСА тестирања у процесима модернизације васпитно-образовног система“

Међународни сајам образовања „Путокази“ одржан је од 8. до 10. марта  у Мастер центру Новосадског сајма а у фокусу су биле теме, као што је модел дуалног образовања и примена информационо-комуникационих технологија.

На штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја ученици су имали прилику да  представе на који начин ће оно што су научили применити у пракси и како је могуће на креативнан начин приступити учењу и савладавању задатих обавеза.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек говорила је у петак, 9. марта на панелу „ПИСА – значај ПИСА тестирања у процесима модернизације васпитно-образовног система.

ПИСА тестирање почиње средином априла и завршава се почетком јуна 2018. По критеријумима ОЕЦД за формирање репрезентативног узорка, изабрано је приближно 170 школа.

Узорком су обухваћене гимназије, средње стручне школе, мањи број основних школа, државне и приватне школе из различитих региона.

Поред основних домена: математичке, језичке и научне писмености, ученици ће први пут радити и тест из финансијске писмености и глобалних компетенција. Тестирање ће се реализовати у потпуности електронски.

У ПИСА тестирању учествује преко 80 земаља. Резултати откривају какав је капацитет ученика да стечена знања и вештине примене у кључним областима, односно, колико су та знања функционална у свакодневном животу.

Сајам образовања „Путокази” организован је у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Покрајинском владом и Градом Новим Садом.

Истовремено су одржани и Међународни сајам књига и 23. међународна изложба уметности „Арт Експо”.

Loading