ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пет београдских факултета заинтересовано за нови мастер програм у сарадњи са ИТ индустријом

Београдским факултетима данас су у Научно-технолошком парку у Београду представљени детаљи Јавног конкурса за избор мастер програма из области ИТ-ја, програмирања, анализе података и организације који је недавно покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија“.

Према речима Светлане Јовановић из Владе Србије циљ јавног конкурса је да се сарадњом академске заједнице и привреде развију студијски програми који одговарају потребама тржишта.

Ово није програм само из области информационих технологија, ово је програм који треба да унапреди и бизнис и економска знања из области финансија, економије, права – свих оних питања која су изазови за ИТ компаније које треба да послују не само у Србији, већ и глобално, истакла је Јовановић.

Ђорђе Ђурђевић из Иницијативе „Дигитална Србија“ објаснио је да јавни позив широко дефинише области софтверског инжењерства, анализе података, програмирања игара, организације и управљања, али да се од факултета и универзитета очекује да кроз своје пријаве сами одреде на коју област ће се предложени програм фокусирати, утврђивањем обавезних и изборних предмета.

Важно је да се у овај конкурс укључи и привреда, тако да стручњаци из индустрије могу да помогну у делу у коме су њихове компетенције и експертско знање, да пруже тај неки практичан увид, истакао је Ђурђевић.

Он је додао да услови конкурса налажу да програм обавезно садржи стручну праксу и практичан рад у трајању од најмање осам недеља код компанија које послују у некој од наведених области.

Владимир Бојковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја подсетио је да је конкурс отворен за све државне универзитете или факултете који већ имају студијске програме из рачунарства, информационих технологија, менаџмента или организационих наука, док приватне високошколске установе могу да учествују у оквиру заједничке пријаве са државним универзитетима или факултетима.

Вредновање ће вршити Комисија коју је именовао министар и која има представнике Министарства, Владе, Иницијативе ‘Дигитална Србија’ из редова послодавца и два представника са високо школских установа из иностранства, рекао је Бојковић.

Предвиђено је да мастер програм траје три семестра, док ће пријављене високошколске институције морати да предложе и најмање један кратки студијски програм из наведених области.

Високошколске институције чији програми буду изабрани на конкурсу биће у обавези да омогуће упис најмање две генерације студената, почев од школске 2019/2020. године.

Јавни конкурс биће отворен до 15. априла, а заинтересоване високошколске установе могу да се пријаве на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

На првом у низу панела, поред Универзитета у Београду, учествовали су и представници пет факултета – Електротехнички, Математички, Машински, Саобраћајни и Факултет организационих наука.

Loading