ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ПЕТИ ДИЈАЛОГ О ОБРАЗОВНИМ ПОЛИТИКАМА КИНА-ЦИЕЗ

У  Новом Саду ће се 21. и 22. септембра одржати Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља Централне и Источне Европе и 4. Састанак конзорцијума високообразовних установа  земаља овог механизма. Током дводневног догађаја, високе званице, представници ресора министарстава образовања из НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе размениће мишљења о унапређењу образовне сарадње, праксе и усклађивања образовних стратегија у циљу јачања овог сегмента односа.

У питању је сарадња у области образовања у формату Кине са 16 земаља Централне и Источне Европе, који је од свог успостављања 2012. године израстао у механизам свеобухватне сарадње земаља региона са Кином. Поред редовних годишњих сусрета представника наведених земаља на високом политичком нивоу (састанци председника влада), чији је Трећи састанак одржан у Београду 2014. године, у оквиру овог механизма сарадње одржава се и редован дијалог министарстава  културе, саобраћаја, трговине и туризма, здравства, а обухвата и сарадњу на локалном нивоу.

Први дијалог о образовним политикама Кине и ЦИЕЗ одржан је 2013. године у кинеском граду Чунгћингу, а потом су уследили Други дијалог у Тијенђину, трећи, који је одржан у Варшави, а последњи у октобру 2016. године одржан је у Пекингу, када је из Р. Србије учествовао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На овогодишњем 5. Дијалогу, НР Кину ће представљати заменик министра образовања ДУ Џенјуен, као и министри, заменици министара и други представници ресора образовања из земаља Централне и Источне Европе. Најважније теме Дијалога укључиће унапређивање образовања путем заједничког развоја науке и иновација, проширивање и унапређивање међувладине и међуинституционалне сарадње у области образовања, заједничко коришћење капацитета ради смањења трошкова, стварања ресурса за нове заједничке инвестиције, као и пружање подршке новим билатералним и мултилатералним програмима и њиховом проширивању у циљу свеобухватније и интензивније размене идеја и јачања иновативних потенцијала и конкурентности.

На 4. састанку конзорцијума високообразовних установа, који ће уследити после састанка на високом нивоу, учествоваће представници најугледнијих кинеских и универзитета из ЦИЕЗ.

Сарадња Кине и земаља Централне и Источне Европе, интегрални је део глобалне свеобухватне иницијативе „Појас и пут“, коју је покренуо председник НР Кине Си Ђинпинг 2013. године.

Србија има веома активну улогу у овом механизму сарадње и била је домаћин успешног Трећег састанка шефова влада Кине и ЦИЕЗ у децембру 2014. године, када је тадашњи председник Владе РС Александар Вучић угостио премијере Централне и Источне Европе и премијера НР Кине Ли Кећианга што је била прва посета Србији из Кине на том нивоу после три деценије. Србија даје активну подршку интензивирању сарадње у механизму 1+16 Србија у свим областима, као и реализацији идеје Појас и пут, којим поводом је и председник Републике Србије Александар Вучић у мају 2017. године. у Пекингу учествовао на првом међународном Форуму лидера Појас и пут на највишем нивоу, уз председнике још 28 држава.

Loading