ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Планирано око 50 специјализованих ИТ одељења у гимназијама широм Србије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да за школску 2019/2020 годину планирано око 50 специјализованих ИТ одељења у гимназијама широм Србије.

У школској 2018/2019 години имали смо 36 одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику, а за школску 2019/2020 годину планирано је око 50 специјализованих ИТ одељења у гимназијама широм Републике Србије, рекао је Шарчевић обраћајући се будућим гимназијалцима на представљању специјализованих ИТ одељења у Осмој београдској гимназији.

Он је оценио да се повећавањем броја ИТ одељења и повећавањем квота за студенте који ће студирати ИТ на факултетима, између осталог, изграђује ново савремено технолошко друштво, које ће бити засновано на знању.

То је шанса и да развој ИТ сектора у Србији задржи паметне младе људе у земљи, рекао је он.

Саветница министра просвете за дигитализацију Биљана Марић рекла да могућност да полажу пријемни за ова одељења имају сви ученици осмог разреда.

Пријаве ће бити од 13. до 17. маја од 9 до 15 часова, када је реч о Београду, у свих седам гимназија које су школске 2018/2019 имале ИТ одељења. Ученици ће пријемни полагати у Земунској гимназији и Првој београдској гимназији у недељу, 2. јуна, рекла је она.

Она је ученицима објаснила да ће на пријемном бити 12 задатака средњег и напредног нивоа и да сваки задатак носи 20 поена.

Директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић, истакао је да ће до краја школске године, захваљујући компанијама чланицама ове непрофитне организације, сваки ученик ИТ одељења у Србији имати прилику да упозна једног професионалца из света у који улазе.

Привреда подржава овај модел образовања. До сада смо обишли преко 20 градова у којима су гимназије са оформљеним ИТ одељењима и видели да су наставници кључна карика овог програма – они су мотивисани и заинтересовани да кроз осавремењене програме својим ученицима пренесу знања важна за послове будућности, рекао је Ђурђевић.

Следеће школске године сваки ученик у ИТ одељењима из целе Србије имаће прилику да упозна своју будућу професију и, проводећи један дан у некој од ИТ компанија чланица Иницијативе „Дигитална Србија“, боље разуме како изгледа радити у окружењу са најсавременијим пословима, у коме се свакодневно креирају дигитални производи на светском нивоу.

Кратко предавање заинтересованим ученицима одржао је Никола Кудус, софтвер архитекта из новосадске компаније 3Lateral, чланице Иницијативе “Дигитална Србија”, која је прва на свету развила технологију за комплетну дигитализацију људског лика.

Кудус је кроз презентацију пројекта “Сајрен” ђацима приближио шта значи дигитални живот, како изгледају дигитални људи и за шта се примењују. Он је подсетио на огроман потенцијал и таленат за ИТ који постоји у нашој земљи и подвукао колико је дигитална писменост важан сегмент образовања, посебно имајући у виду послове будућности који ће у све већој мери бити повезани са технологијом.

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података олакшава ученицима упис на ИТ смерове различитих факултета, али им омогућава и да у другим областима примене своје знање, попут дигитализације у пољопривреди, здравству и енергетици.

Ученици који су похађали гимназијска ИТ одељења своје знање су већ исказивали на конкурсима телекомуникационих компанија, нарочито када је реч о веб-дизајну и креирању апликација за мобилне телефоне.

Loading