ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Побољшање материјалног положаја ненаставног особља

 

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  разговарао је са представницима три репрезентативна синдиката, Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС Независност о положају просветних радника.

На састанку је постигну договор да се предузму кораци како би се решио незадовољавајући материјални положај  ненаставног особља са другим, трећим и четвртим степеном стручне спреме. Министар је након састанка  послао Допис   директорима свих школа којим је дата препорука да изврше прерасподелу сопствених прохода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама.

Министар је на састанку поновио да је  план Владе Србије, који је премијер Александар Вучић више пута јавно изнео, да се  током 2017. године повећају плате запосленима у јавном сектору. Такође, указао је на чињеницу да о динамици и висини повећања не одлучује Министарство, већ Влада у складу са реалним оквирима буџета.  Синдикати су упознати и са напорима које ресорно Министарство предузима како би при сваком повећању плата поштован принцип да  запослени у просвети добију више од осталих, као што је  био случај приликом последњег повећања. Осим тога, доношењем новог Закона о зарадама запослених у јавном сектору просвета ће коначно добити равноправност са осталим корисницима буџета. На састанку је закључено да је сада заједнички задатак да се израде платни разреди, како би они који раде квалитетније  били и више плаћени.

Loading