ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела друга проба државне матуре

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милош Благојевић обишао је ученике четвртог разреда у Петој београдској гимназији, који учествују у другој проби државне матуре, која је почела данас и трајаће до 8. априла.

Он је рекао да ученици данас полажу тест из српског језикa, a сутра тест из математике, осим ученика који су математику учили само једну или две године.

У четвртак, 7. априла гимназијалци ће полагати тест из предмета који су изабрали са Листе општеобразовних наставних предмета, а у петак, 8. априла ученици стручних школа полагаће стручно-теоријски тест у оквиру стручног испита (стручно-теоријски тест полажу само ученици који похађају неки од профила укључених у Пројекат државне матуре).

Благојевић је додао да ће у наредним данима тестове из математике полагати они који су похађали тај предмет дуже од две године, а полагаће и предмет који су изабрали са листе општеобразовних предмета и стручно-теоријски тест.

Напоменуо је да је полагање тестова само један део система, који се проверава како би све било спремно за увођење државне матуре 2024. године.

Истакао је да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, упутило је препоруку школама, да наставници могу ученицима који остваре добре резултате на тесту да упишу оцену у дневник, како би се наградила њихова активност у овом поступку.

Полагање тестова је, како је оценио, добра је прилика за ученике који желе да упишу факултете, како би проверили и побољшали своја знања.

Вођа тима Пројекта државне матуре Грегор Мохорчић навео је да је циљ пројекта провера свих процедура пре него што се за две године уведе државна матура.

Имам поверење у образовни систем у Србији, он функционише врло добро и искуства из првог пилота су то показала, рекао је он.

Директорка Пете београдске гимназије Борка Поповић рекла је да је друга проба државне матуре једна врста психолошке припреме за матуранте које чека пријемни испит и навела да ће им бити веома корисно.

Ово је прилика да покажемо шта смо радили свих претходних година“, казала је Поповић.

Тестирање ће бити организовано у више од 500 образовних установа – гимназија, средњих стручних и уметничких школа, а тестове ће полагати и ученици који се тренутно налазе у Истраживачкој станици Петница. Учествоваће око 52.000 ученика, међу којима је и око 2.000 ученика који ће тестове полагати на једном од осам језика националних мањина.

Тестови ће имати до 40 задатака, а време за израду теста биће 180 минута.

Ученици ће полагати највише три испита. Обавезни су српски, односно матерњи језик и математика, изузев за оне ученике који су математику учили само у првој и другој години. Сви гимназијалци полагаће и трећи предмет који су изабрали са Листе општеобразовних предмета, док ће ученици стручних школа, уколико се школују за неки од 62 образовна профила који су укључени у ово пилотирање, као трећи испит полагати стручно-теоријски тест.

Loading