ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела изградња спортске хале при Дому ученика средњих школа у Краљеву

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић посетио је данас Kраљево. Он је заједно са градоначелником Kраљева Томиславом Илићем положио камен темељац за изградњу спортске хале при Дому ученика средњих школа. Министар Вербић је рекао да су спортске активности најбољи лек за решавање проблема вршњачког насиља.

Према његовим речима, у Србији постоје закони којима се регулише проблем вршњачког насиља, али да нема довољно капацитета за њихово спровођење, те да је за сузбијање вршњачког насиља неопходно и развијање духа заједништва међу ученицима, као и бављење спортом.

„ Ми данас живимо у времену када се свакодневно морамо суочавати и борити против насиља у школама.Закони постоје, али нема довољно капацитета. Један од начина је и да имамо добре ученичке домове, као овај у Kраљеву где се развија тај дух заједништва и ту мрежу ћемо оснажити. Такође, добар додатак у борби против насиља међу ученицима јесу и спортске хале, где ће се млади окупљати и на најбољи начин трошити енергију – нагласио је министар Вербић.

Градоначелник Томислав Илић истакао је да постоји добра сарадња између града Kраљева и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Град Kраљево је препознало важност изградње ове спортске хале и обезбедио плац за изградњу. Морамо да се захвалимо Министарству просвете јер смо добили средства и за радове на Техничкој, Шумарској, Пољопривредној школи “, навео је Илић.

Директор Дома ученика Драгутин Kарановић, рекао је да ће хала величине 1.150 квадратних метара бити саграђена за мање од годину дана, уз заједничка улагања ресорног Министарства и локалне самоуправе. Завршетак прве фазе радова очекује се за два месеца. Укупна вредност радова је 50 милиона динара.

Почетку радова прсуствовали су директори свих средњих школа у Kраљеву, помоћник министра за ученички и студентски стандарад и инвестиције мр Љубиша Антонијевић, као и други .  

Министар Вербић је посетио и најстарију пољопривредну школу у Србији Пољопривредно-хемијску школу „Др Ђорђе Радић“. Директорка школе Светлана Младеновић упознала министра о раду школе, обишли су лабораторије, радионице за практичну наставу, школску економију.  

Министар Вербић је разговарао и са ученицима свих средњих стручних школа са територије Краљева зашто су изабрали баш ту школу, образовни профил, као и са којим се изазовима и проблемима суочавају током школовања.

„У току је припрема конкурса за упис у средње школе за наредну школску годину и сада се одлучује о броју одељења у различитим општинама и различитим школама. Желимо да чујемо и глас ученика и да их питамо шта мисле о томе и зашто су изабрали баш те образовне профиле“, рекао је министар Вербић.

Loading