ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела изградња вртића у Крагујевцу у насељу Ердеч, 270 нових места за малишане

Радови на изградњи новог вртића капацитета 270 места почели су данас у крагујевачком насељу Ердеч, што ће допринети смањењу листе чекања за упис у предшколску установу ПУ „Ђурђевдан”.

Камен темељац за изградњу новог вртића свечано су поставили министаркa просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић, председник Скупштине града Крагујевца Ивица Момчиловић, члан Градског већа за образовање Душан Алексић и члан Привременог органа града Крагујевца Мирослав Петрашиновић.

Нови вртић простираће се на површини од 1700 м2, а средства за изградњу око 200 милиона динара обезбедило је Министарство просвете кроз Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који се реализује у сарадњи са Светском банком.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакла је циљ Владе Србије и Министарства просвете, да се изградњом вртића и обезбеди да обухват деце предшколским васпитањем и образовањем буде потпун, да услови у вртићима буду најбољи за одрастање, учење и рад.

Министарство улаже 48 милиона евра у изградњу 23 вртића у 23 локалне самоуправе широм Србије. Оно што добијамо за резултат овог улагања јесу 11.000 нових места за пријем малишана у предшколске установе широм Србије“, рекла је министарка и нагласила да се поред улагања у повећање капацитета предшколских установа, улаже и у квалитет предшколског васпитања и образовања.

Верујемо да је то основа за успешну будућност, a посебно радимо на јачању сарадње између наших установа и родитеља. Ова сарадња је веома важна и у најбољем интересу сваког детета, а значајна је и за јачање и унапређивање родитељских вештина“, казала је министарка и додала да је посебан акценат стављен на анимирању ромске популације за упис деце предшколске програме.

Министарство просвете путем овог Пројеката, а у сарадњи са Градском управом, обе предшколске установе из Крагујевца и невладином организацијом „Романипен“ , припремило је посебне флексибилне полудневне програме за децу из ове популације и обезбедило подршку ромским породицама, не само у погледу васпитања и уписа деце у вртиће, већ и шире. Резултат ових наших заједничких активности је 120 деце из ромске популације који похађају флексибилне програме од 4 сата 2 до 3 пута недељно и 40-оро малишана који похађају целодневне програме“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је поручила да је брига о младим нараштајима задатак свих нас – и владе и локалне самоуправе и сваког од нас појединачно.

Наше активности у погледу обезбеђивања бољих услова за развој, учење, одрастање младих морају бити синхронизоване, морају бити партнерске, морају да воде ка истом циљу. Управо такве су биле активности са управом града Крагујевца и зато данас полагањем камена темељца постављамо себи нови циљ – а то је завршетак новог вртића у Крагујевцу, у насељу Ердечу за седам месеци“ рекла је министарка.

Представници града Крагујевца, председник Скупштине града Крагујевца Ивица Момчиловић, члан Градског већа за образовање Душан Алексић и члан Привременог органа града Крагујевца Мирослав Петрашиновић истакли посвећеност локалне самоуправе да ствара окружење у којима ће деца имати се услове за безбедно и срећно одрастање и смањује листе чекања за упис деце у предшколске установе.

Изградња нових вртића реализује се у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарствo просвете реализује уз подршку Светске банке. Овај пројекат посвећен је повећању капацитета предшколских установа широм Србије за 11.000 нових места, као и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, кроз едукацију стручних кадрова, менторску подршку и обуке за васпитаче. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста.

Loading