ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела јавна расправа о Предлогу АП Стратегије паметне специјализације у РС за период од 2021. до 2022. године

Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренуло је јавну расправу о Предлогу aкционог плана Стратегије паметне специјализације у Републици Србији за период од 2021. до 2022. године која је усвојена у фебруару 2020. године. Јавна расправа о Предлогу Акционог плана  спровешће се од 31. децембра 2020. године до 20. јануара 2021. године

Стратегија паметне специјализације представља важан инструмент за побољшање иновационог и истраживачког екосистема у Републици Србији, развој економије засноване на знању и иновацијама и усмеравање инвестирања у области које су унутар процеса индентификоване као области приоритета.

Настојање државе је,  да овом Стратегијом и АП, који су у складу са политиком ЕУ у овој области, пружи подстицај и улаже у оне области где постоји могућност комбинације знања, предузетништва и иновација. Ове области су утврђене Стратегијом: информационо-комуникационе технологије, храна за будућност, машине и производни процеси будућности и креативне индустрије.

Ради што већег ефекта јавних улагања и реализацијом мера из Предлога Акционог плана ове области идентификоване Стратегијом имаће увећану подршку, прилагођену потребама и приликама сваке области, фокусирајући развојне инвестиције у области где се препознаје веза знања, капацитета и компетенција у којима постоји иновациони потенцијал за позиционирање на домаћем и иностраним тржиштима.

Министарство позива представнике државних органа, Националног савета за научни и технолошки развој, Заједнице института Србије, свих државних и приватних универзитета у Републици Србији, Привредне коморе Србије, као и привредне субјекте, стручну и заинтересовану јавност да узму учешће у јавној расправи и дају коментаре, сугестије и предлоге.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, преко посебног Обрасца, на следећу e-mail адресу: pametnaspecijalizacija@prosveta.gov.rs, са назнаком: „Предлог Акционог плана Стратегије паметне специјализације у Републици Србији (4С) за период од 2021. до 2022. године”.

По окончању јавне расправе Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће објавити Извештај о одржаној јавној расправи на својој интернет страници и порталу еУправе најкасније у року од 15 дана од дана окончања јавне расправе.

Преузмите:

Loading