ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела кампања „Образовање је важно“

Делегација Европске уније у Србији, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренула је националну промотивну кампању под слоганом „Образовање је важно“ о подршци ЕУ сектору образовања у Србији. Кампања је намењена ученицима и родитељима, наставницима, професорима, студентима и грађанима Србије.

Кампању су званично најавили амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији и Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, гостујући у јутарњем програму Радио телевизије Србије (РТС-а).

Помоћ Европске уније у реформама које спроводимо у образовању свакако нам је драгоцена и даље очекујемо одличну сарадњу. Јако је важно што се образовање нашло међу приоритетима нове владе. ЕУ свакако је највећи донатор у Србији и уживамо подршку у једном од најважнијих задатака у наредном периоду – изради Стратегије развоја образовања до 2027. године“, изјавио је овим поводом Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Сарадња ЕУ и Србије у образовном сектору је изузетан пример онога што бисмо могли постићи блиском сарадњом. Као највећи партнер Србије у модернизацији образовног сектора, ЕУ је од 2003. године донирала око 100 милиона евра за реформу и унапређење сектора образовања на свим нивоима. Од предшколског и основног васпитања и образовања, преко средњег стручног и високог образовања и образовања одраслих – ЕУ је најважнији партнер Србије када је реч о увођењу нових стандарда, развоју програма наставе и учења, стручном усавршавању наставника и финансирању нове школске опреме.

Речи великог европског филозофа Еразма – главна нада једног народа лежи у образовању његове омладине – важне су као и увек. Наше сутра зависи од данашњег улагања у нове генерације. Ово је циљ онога што ЕУ подржава у образовном сектору у Србији. До сада је више од 40.000 просветних радника стекло нове вештине и знања кроз стручне обуке. Модернизовано је 175 средњих стручних школа и развијени су савремени наставни планови за нове образовне профиле, у складу са потребама тржишта рада. Више од 300 основних и средњих школа реновирано је, опремљено и модернизовано средствима ЕУ“, истиче амбасадор Фабрици.

Бројне предшколске установе опремљене су играчкама, намештајем и наставном опремом, а 27 факултета и истраживачких центара опремљено је модерном опремом, која доприноси квалитетнијој настави, а опремљене су и бројне лабораторије. Више десетина хиљада младих научника сада ради уз најсавременију наставну и истраживачку опрему која одговара стандардима ЕУ. Око 10.000 студената, професора и наставника имало је до сада прилику да учествује у програмима кроз које унапређују своје вештине директно кроз образовне институције широм Европе, а од 2019. године Србија учествује у програму Ерасмус Плус – на нивоу ЕУ чланица. Ови подаци верујем дају утисак о величини и резултатима који су до сада остварени. Образовање је важно. Ово је најбољи вид подршке Србији“, закључује Фабрици.

ЕУ помаже Србији да уведе систем завршног и матурског испита у средњем образовању од 2022. године. Увођењем јединственог испита на националном нивоу повећава се квалитет образовања, јер пружа повратну информацију о квалитету средњег образовања и усмерава даља улагања. Такође, њиме се повећава праведност система образовања, јер се стварају равноправне прилике за објективну проверу ученичких знања и компетенција, као и равноправнији приступ факултетима и наставку академске каријере.

Око два милиона евра донирано је током пандемије COVID-19 за прилагођавање образовног система потребама за учењем на даљину, чиме је обезбеђен приступ образовању за сваког ученика. Кроз даљи развој техничких капацитета платформе за учење на даљину и подршку развоју њеног садржаја, ускоро ће бити омогућено успостављање библиотека школског образовања у 30 школа које имају значајан број ромских ученика и материјално угрожене деце, која су најтеже погођена пандемијом.

Током трајања кампање Образовање је важно биће приказивани играни скечеви о свакодневним ситуацијама које школовање чине важним и занимљивим. У улогама професора појављују се познати глумци – Иван Босиљчић, Калина Ковачевић, Бојана Стефановић, а улогу једног од ученика одиграо је популарни јутјубер Андрија Јовић (Андрија Јо). Скечеви ће бити емитовани у паузама између онлајн часова на РТС у оквиру програма “Моја школа”, а на Радио-телевизији Војводина биће емитовани и на језицима националних мањина.

Широм Србије налазе се бројни билобрди са примерима подршке о резултатима ЕУ помоћи. Кампања Образовање је важно трајаће наредних месец дана.

Loading