ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела летња школа српског језика и културе за ученике српске допунске школе из дијаспоре

Министарство просвете у Научно-образовно-културном центру „Вук Kараџић“ у Тршићу и овог лета организује Летњу школу српског језика и културе за ученике српске допунске школе из дијаспоре, под називом„Лето у завичају“.

Задовољство ученика, из српских допунских школа у иностранству, који су у 2022. години имали прилику да учествују у радионицама у Тршићу премашило је сва очекивања, те је интересовање ученика порасло. Ученици су истакли да им се Летња школа много свидела, да су стекли нове пријатеље, Лознички крај, научили неке нове речи на српском, поправили падеже, граматику, имали прилику да играју коло и да из Тршића носе много лепих успомена. У оквиру Школе организују се и посете манастиру Троноша и Бањи Kовиљачи.

Министарство је додатно подстакнуто да и у 2023. години реализује програм „Лето у завичају“ и оствари Стратегијом развоја образовања иваспитања до 2030. предвиђен посебан циљ: Унапређен однос према српском језику и књижевности као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Ученицима је, у оквиру планираних активности, омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, кроз уметност, традицију, као и друге културне и спортске активности. Програм школе осмислила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу.

Боравак ученика и наставника, из земаља у којима се реализује образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, реализује се за време школског распуста. Ове године у Тршићу ће боравити ученици из Аустралије, Грчке, Италије, Словеније, Француске, Швајцарске, Шпаније, Велике Британије, Немачке и Русије, распоређени у три смене:

  •     Прва смена – 02.07 – 08.07. 2023. године
  •     Друга смена – 13.08 – 19.08. 2023. године
  •     Трећа смена – 03.09 – 09.09. 2023. године.

Боравак ученика и наставника у Центру је заснован на бази пуног пансиона, шест ноћи (седам дана), који у целости финансира Министарство просвете.

Loading