ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела Манифестација „Мај месец математике (М3)“ под називом „Лице математике“

Манифестација „Мај месец математике (М3)“ под називом „Лице математике“ отворена је данас у тролејбусу број 29 у Београду, у коме се налазе постери са именима и ликовима познатих математичара. Центар за промоцију науке који је организатор манифестације посветио је део активности популаризацији математике и онима који математику приближавају најмлађима, односно наставницима овог предмета.
Десет одабраних победника конкурса „Лица математике“ изабраних међу наставницима широм Србије, имаће прилику да током манифестације Мај месец математике публици покажу добре примере из праксе, као и занимљиве математичке идеје не само деци и студентима, већ и другим наставницима и посетиоцима.
Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић који се данас возио тролом од Студентског трга до Београђанке рекао је да је био знтижељан да види како се то математика представља у тролејбусима и аутобусима.

„То је нешто што можемо да видимо на улицама светских метропола. Наука се на такав начин приближава грађанима и наука постоји због свих грађана“, казао је Вербић новинарима. Министар је навео да је „ово једна од ретких прилика када и велики математичари, као и наши математичари могу да постану звезде и да се о њима прича“.
Он је оценио да је ово добар начин да се са њима упознају сви који путују градским саобраћајем.

Директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић рекао је да се манифестација „Мај – месец математике“ одржава пети пут у Србији.

„Ове године је тема „Лица математике“. Одлучили смо да то буду великани математике, историјска лица о којима смо чули у школи. С друге стране су и „Лица математике“која су победила на конкурсу за најбоље наставнике математике у Србији. Ми сматрамо и да ти великани и ти наставници имају подједнака места у животима грађана“, навео је он.

Директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић рекао је да је циљ манифестације да се покаже да рад познатих математичара стоји у позадини свакодневног животу, почев од употребе микрофона, камера, мобилних телефона, па до тролејбуса у којима ће се током месеца математике налазити постери са сликама и именима математичара.

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ представљају манифестацију која ће од 12. до 31. маја извести математику изван школа, универзитета и института, кроз изложбе и радионице, али и уличну уметност за све узрасте, за оне који је обожавају, али и оне који се плаше математике.

Овогодишњи М3 представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника и професора математике, изабраних на конкурсу на коме је учествовало више од 200 наставника из свих делова Републике. Током овог маја њихове добре праксе, знање и љубав према математици коју иначе деле са својим ученицима, кроз радионице и забавне акције биће доступне свим љубитељима знања и радозналцима.

Мај месец математике представља и лица великана који су кроз историју градили ову дисциплину. Графите са лицима познатих математичара на зидовима Научних клубова црта уметник Милан Милосављевић, а на њима представља, између осталих, Алана Тјуринга, Леонарда Фибоначија, Пјера де Ферму, Михаила Петровића Аласа и друге. Лица математике се могу видети у новоотвореним научним клубовима, у Београду и дванаест градова Србије, али и у градском превозу, на зидовима осликаним математичким графитима, у парковима, улицама, на друштвеним мрежама и у медијима.

 

Loading