ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела нова школска година, у ђачким клупама око 66.000 првака

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић честитао је данас свим ученицима, а посебно првацима и предшколцима почетак нове школске године и том приликом истакао да су све школе у Србији спремне за почетак нове школске године.

Током обиласка новоизграђене Основе школе „Никола Тесла“ у Лештанима Шарчевић је оценио да  је ово за ученике велики корак, као и да су врло дисциплиновани и да носе заштитне маске.

Свим ђацима у Србији честитам почетак нове, нетипичне,  али надам се успешне, школске године, рекао је министар.

Он је нагласио да су све школе спремно дочекале нову школску годину и да од јутрос није добио ниједан извештај да у некој школи у Србији нешто не функционише.

Додао је да се наставни план и програм одвија непосредно у школама и преко телевизије на каналима Радио телевизије Србије.

У изградњу школе „Никола Тесла“  уложено је 550 милиона динара. То је финансирала Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије, док је град Београд за опремање издвојио 34 милиона динара.

У протекле четири године уложено је више стотина милиона евра у школе и многе школе у Србији изгледају као ова у Лештанима, рекао је министар Шарчевић.

ОШ „Никола Тесла“ у Винчи која има три издвојена одељења у Болечу, Лештанима и Ритопеку са  укупно 2.350 ученика је једна од највећих школа у Србији. Школа у Лештанима има око 500 ученика, а у први разред је кренуло 86 ђака.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић пожелео је ђацима успешну школску годину и навео да је у Беогаду у први разред кренуло 16.500 ђака.

Образовање је важно, то је једна од најважнијих ствари за све, то је улагање у будућност. Свој деци желим успешан почетак школске године, рекао је он.

Он је навео да епидемија има своју динамику и ток, али да ће се све усклађивати од недеље до недеље или од месеца до месеца. Радојичић је казао и да верује да ће се све превазићи и да ће школска година бити успешна.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић истакао је да су Кризни штаб и ресорно министарство урадили све припреме да се ризици у школама сведу на најмању могућу меру.

Не постоји ништа што је апсолутно безбедно и сигурно, али са поштовањем превентивних мера и правила која су детаљно разрађена, пре свега од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја мислим да су ризици у школама смањени на на најмању могућу меру и да су чак и нижи него они којима смо свакодневно изложени одласком у куповину и у градском превозу, рекао је Стевановић.

Деца су најбољи део друштва и ако им се довољно добро објасни зашто неке ствари треба да раде они ће то послушати. То се најбоље види у најмлађим разредима и у вртићхима. Они су најдисциплинованији, навео је он.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Драгољуб Гачић рекао да је ова школа спремна за почетак нове школске године.

Добили смо јасна упутства и препоруке. Организовали смо се по неком од модела које је министарство предложило и кренуло је све како треба, додао је он.

Гачић је наставницима и ученицима пожело не само успешан почетак него и завршетак школске године.

Школу су данас посетили и Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије Марко Благојевић.

Loading