ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела промоција дуалног образовања у тренинг центру Ваздухопловне академије у сарадњи са компанијом МТУ

У оквиру „Промоције националног модела дуалног образовања“ компанија „МТУ Maintenence Serbia“ представила се ученицима „Ваздухопловне академије“ у Београду 27. и 28. новембра.

Промоцији су присуствовали представници школе, међу којима су и садашњи и бивши ђаци, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и представници немачке компаније МТУ Maintenence Serbia.

Представници компаније МТУ навели су да ће најбољи ученици, који испуне неопходне услове и критеријуме, имати прилику да се запосле у тој компанији на позицијама техничара за репарацију и одржавање авионских мотора.

Представник компаније Филип Бекер рекао је да су очекивања МТУ за сада премашена.

Данас је била наша прва презентација компаније МТУ у Ваздухопловној академији. Сарадња са овом средњом школом и са Владом Републике Србије је била заиста одлична. Данашњи догађај је важан за нас јер смо на њему сазнали утиске ђака академије, али смо такође добили прилику да њима детаљније представимо компанију МТУ и компанију МТУ Maintenence Serbia, рекао је Бекер.

Бекер је рекао да је реч о технолошкој компанији у којој око 80% запослених има техничко образовање.

И то ће више или мање бити случај овде у Србији. Уверили смо се да систем образовања Србије, посебно овде у Ваздухопловној академији, може испунити али и превазићи наша очекивања у погледу будућих запослених и будућих процеса запошљавања, рекао је он.

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање Габријела Грујић истакла је да Србија постаје земља која отвара границе за долазак нових лидерских компанија, а  не за одлазак младих из ње.

Када једна од лидерских компанија у авио индустрији донесе одлуку да прошири  капацитете склапајући споразуме са системом образовања, онда је то показатељ највишег нивоа промишљања о напредовању у пословању. Ако је Ваздухопловна академија потписник тог споразума то је доказ да школа не само да има капацитета да одговори на квалитет нових пет образовних профила за будућност МТУ, већ и доказ да ће кроз свој тренинг центар учинити не само напредак у производњи него ће обезбедити и стимулативну средину за подстицање иновативности и креативности младих у погледу развоја авио индустрије, а самим тим и компаније МТУ, нагласила је Грујић.

Она је истакла да је очекивани резултат свакако сигуран и добро плаћен посао у Србији.

Како бисмо додатно унапредили дуално образовање формирамо и тренинг центре и опремамо их потребном опремом. Тако ће ученици имати могућност, да поред компанија и у центрима стекну квалитет знања како би могли да одговоре на савремене изазове и допуне своја знања и вештине а тиме добијају највиши ниво квалификација. Поред формалног образовања, у тренинг центрима ће подстицај дати и неформалном образовању које ће младима омогућити боље опредељење, усклађено са савременом технологијом а тиме и бољу запошљивост

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић оценио је да је Меморандум о сарадњи са компанијом МТУ један је од најзначајнијих докумената које је Ваздухопловна академија потписала ове године.

Захваљујући томе Ваздухопловна академија постаје тренинг центар у коме ће се школовати и обучавати кадрови за потребе МТУ Маинтенанце Србија. Представници компаније МТУ упознали су нас са плановима развоја који се односе на могућност стручног усавршавања и запошљавања ученика Ваздухопловне академије, рекао је он.

Ученице Ваздухопловне академије Вања Теофиловић рекла је да је све што је чула током промоције било изузетно интересантно и информативно и да су ученици добили јасну слику о пословима које могу да добију.

Иначе, МТУ је једна од пет водећих светских компанија за ремонт авионских мотора.

Loading